Stor skepsis til miljøavgift

De norske PC-produsentene, Cinet og REC, stiller seg skeptisk til at staten skal ilegge bransjen enda en ny avgift, men mener likevel at bransjen må ta et initiativ for miljøet.

De norske PC-produsentene, Cinet og REC, stiller seg skeptisk til at staten skal ilegge bransjen enda en ny avgift, men mener likevel at bransjen må ta et initiativ for miljøet.

To norske PC-produsenter digi har pratet med, mener myndighetene rolle i IT-næringens miljøproblemer bør begrense seg til den lovgivende. At bransjen skal ilegges enda en avgift er håpløst, mener de to.

- Jeg har sett meg lei på at staten ikke forvalter øremerkede ressurser på en skikkelig måte. Disse problemene kan løses av bransjen selv, sier administrerende direktør i Rask Engros, Hugo Rask-Jensen, til digi. Rask Jensen mener at dersom staten skal forvalte pengene, kan det like gjerne tas fra egen lomme.

- Den norske stat flommer over av penger. Hvorfor ikke ta noen av disse å bruke til subsidiere gjenvinning av utstyr? Til syvende og sist går dette bare ut over forbrukerene, sier Rask-Jensen og forklarer at også statens initiativ på logistikk-fronten er overflødig.

- Mitt forslag er at det ilegges en pant og at forbrukeren får igjen denne når han leverer PCen på et godkjent gjenvinningsanlegg. Gjenvinningen bør drives av private og betales av myndighetene, sier Rask-Jensen.

Også markedssjef i Cinet, Tor Westerheim, mener myndighetene bør holde seg unna organiseringen av et gjenvinningssystem.

- Det er bare tull at staten skal ha denne type oppgaver. Jeg er sikker på at dette ikke er den økonomisk beste løsning, sier Westerheim til digi. Han tror dessuten at pengene som vil komme inn gjennom avgiftene lett kan komme bort i det statens byråkratiske forvaltningssystem.

- 200 kroner høres altfor mye ut og dessuten vil pengene sannsynligvis bare forsvinne i byråkratiet, sier Westerheim som tror at løsningen er et full-privatisert system.

- Det beste er om bransjeorganisasjonen pålegger sine medlemmer å ta imot gammelt datautstyr. Dette vil føre til et mer effektivt system, avslutter Westerheim

Til toppen