RESULTATERFINANS

Stor skuffelse fra Apple

Salget av iPhone langt lavere enn ventet.

Apples toppsjef, Tim Cook, kunne ikke innfri de høye forventingene til markedet.
Apples toppsjef, Tim Cook, kunne ikke innfri de høye forventingene til markedet. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
24. juli 2012 - 23:30

Som digi.no har skrevet tidligere, var ikke forventningene til Apples resultater for kvartalet som endte 30. juni all verden. Men selskapet klarte ikke innfri.

Selskapets nettoresultat endte på 8,82 milliarder dollar, 21 prosent mer enn samme periode i fjor. Dette tilsvarer et resultat på 9,32 dollar per aksje.

Selskapet solgte for svimlende 35 milliarder dollar i kvartalet, 23 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. De fleste ville vært strålende fornøyd med slike resultater, men dette er ikke et hvilket som helst selskap.

Den eventyrlige suksessen til iPhone og iPad har gjort Apple til en vekstmaskin nesten uten sidestykke i verdenshistorien. Selskapet rager nå som verdens største IT-selskap og det selskapet med høyest verdsettelse.

Man må faktisk tilbake til 2009 for å finne en lavere veksttakt enn hva selskapet kunne fremvise for forrige kvartal. Ifølge Bloomberg News ventet markedet at selskapet skulle få et nettoresultat på 10,37 dollar per aksje og en omsetning på 37,2 milliarder dollar.

Det ble solgt 26 millioner iPhone i kvartalet, mens det var ventet et salg på 28,4 millioner enheter. Men de solgte 17 millioner iPad, mot ventet 15,4 millioner enheter. Og det er i det «skuffende» iPhone-salget vi finner forklaringen på at selskapet dette kvartalet ikke innfrir.

Det er sterke forventinger i markedet om at en ny iPhone vil komme i handel til høsten, noe som har gjort at mange kunder har ventet. Dessuten har Samsung, med sitt nye flaggskip Galaxy S III klart å til trekke seg en rekke potensielle Apple-kunder.

Aksjemarkedet var forberedt på svake tall og Apple-aksjen falt rundt en prosent i ordinær handel på Wall Street. Da tallene ble kjent falt kursen ytterligere seks prosent tilbake tirsdag kveld.

Mens Apple solgte 28 prosent flere iPhone-enheter i forrige kvartal, mot samme periode i fjor, søkte salget av iPad-enheter med hele 84 prosent. Dette var det første hele kvartalet den «nye» iPad-enheten var i handel og veksten gir en pekepinn på hvor stort engasjement et nytt Apple-produkt i dette segmentet faktisk skaper.

Salget av iPod, Apples musikk- og medieavspiller, opplevde et salgsfall på 10 prosent til 6,8 millioner enheter. Apple solgte 4 millioner Mac-maskiner i perioden, em vekst på to prosent.

– Vi er henrykt over rekordsalget på 17 millioner iPad i juni-kvartalet. Vi har også oppgradert hele MacBook-linjen, vi vil lansere Mountain Lion onsdag og vi vil lansere iOS 6 denne høsten. Vi ser også virkelig frem til de fantastiske nye produktene vi har på vei, sier Apple-topp Tim Cook i en pressemelding.

Selskapet skal også betale utbytte for første gang på svært mange år med 2,65 dollar per aksje. Da gründer Steve Jobs gikk bort i fjor, og Tim Cook tok over ledelsen, så investorene sitt snitt til å kreve en større andel av selskapets fantastiske suksess i form av utbytte.

Samtidig som selskapets kontantbeholdning vokste voldsomt, til over 100 milliarder dollar i forrige kvartal, vokste også presset fra investorene på å få ut sin andel av overskuddet.

Det var finansdirektør Peter Oppenheimer som kunne presentere utbytte-nyheten.

Han fortalte også at de forventer en omsetning på 34 milliarder dollar i inneværende kvartal samt et resultat per aksje (utvannet) på 7,65 dollar per aksje. Utbyttet er altså bare lommerusk i forhold til hva selskapet vil tjene i tiden som kommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.