Stor ståhei for ingenting?

Etter en måned i åndeløs spenning er telekommarkedet tilbake i godt, gammelt spor, slik det var like før Ameritechs oppkjøp i Tele Danmark mot slutten av oktober 1997, konstaterer telekomredaktør Frode Eriksen i dagens kommentar.

Fredag forrige uke fikk både telenorsjef Tormod Hermansen og teliatopp Lars Berg begge sterkt behov for å gjennopprette den avstanden selskapene hadde seg imellom før samarbeidssamtalene ble startet i fjor høst.

Fra begge sider kom beskyldninger om at den andre parten manglet både forståelse og innsikt i virkeligheten.

Dette var helt nødvendig for å gjennopprette balansen i det nordiske telekommarkedet fra tiden før de to selskapene begynte å snuse på hverandre som mulige elskere, da de fra hver side av kjølen skulte på hverandre som to naboer som ikke har vært på talefot de siste årene.

For det er den virkelige telekonkurransen starter. I fire uker var det norsk/svenske telemarkedet i en slags unntakstilstand, der de som var mest usikre av alle de involverte var Telenors folk i Sverige og Telias folk i Norge. Nå er avklaringene gitt i full offentlighet, og både Hermansen og Berg har sagt "go" for en ytterligere forséring av planene selskapene sitter med for å entre hverandres hjemmemarked.

Og nå skjer tingene raskt. Telenordia, der Telenor, sammen med British Telecom (BT) og Tele Danmark eier en tredel hver, har allerede varslet at de starter med telefoni for privatpersoner om drøye én uke. I tillegg finpusser selskapet på utbyggingsplanene for et GSM 1800-mobilnett, en investering som antas å komme på 2-2,5 milliarder kroner, og som må være operativt i løpet av 1999 dersom konsesjonen - som kjøpes av Tele8 - ikke skal misligholdes.

Telia har tilsvarende planer i Norge, med en GSM-1800 konsesjon så å si i lomma, i tillegg til å være aggressiv på markedet for både lokal-, riks-, og internasjonal telefoni.

I sør sitter Tele Danmark med de amerikanske eierne, Ameritech, og "jubler i stillhet" etter å ha bivånet at den verst tenkelige situasjonen med en ny konkurrerende nordisk gigantkonstellasjon avgikk ved døden sist fredag morgen.

- Først skal vi analysere hva som var årsaken til sammenbruddet. Så tar vi et skritt tilbake, er utenlandssjef Lars Grönberg kommentar til situasjonen.

Telenorsjef Tormod Hermansen sier at han nå vil studere Ameritechs strategier for Norden nærmere, og resultatet av dette studiet kan resultere i ny forståelse over Skagerrak slik som før samtalene med Telia startet.

Og da er vi tilbake der vi startet. Har vi rett og slett vært vitner til stor ståhei for ingenting?

Til toppen