RESULTATERFINANS

Stor usikkerhet om minnepriser i 2004

Minneprisene kan ha stabilisert seg etter et kraftig fall i desember. For året er utsiktene svært usikre.

6. jan. 2004 - 08:23

Tall offentliggjort av DRAMeXchange viser at det som i dag betraktes som standard minnebrikken – 256 megabit DDR DRAM i 333 MHz – opplevde et prisfall på spotmarkedet på 7 prosent i desember. 8. desember var prisen 3,97 dollar, 29. desember var den nede i 3,70 dollar. Andre 256 megabit-brikker har opplevd et tilsvarende fall.

Oversikten for 5. januar viser de samme prisene som 29. desember. Nedgangen er med andre ord tilsynelatende brutt, og det er dette minneprisanalytikerne betegner som en stabilisering.

Minneleverandørene har opplevd elendige tider de siste årene. Ifølge Gartner skrumpet markedet med to tredeler i 2001 til 11,9 milliarder dollar. Det voldsomme prisfallet skyldes overproduksjon i en periode med kraftig nedgang i antall solgte PC-er. Leverandørene måtte selge brikkene for mindre enn det det kostet å produsere dem. Denne situasjonen varte til våren 2003. Fra juni til begynnelsen av desember var minnebrikkeproduksjonen igjen lønnsom. Prisfallet på 7 prosent i desember førte produksjonen tilbake til en tilstand der hver brikke ble solgt med tap.

Derfor den store angsten hos leverandørene i desember, og det lettelsens sukk mandag da det kunne se ut som om bunnen var nådd.

Amerikanske myndigheter mener prisøkningen på minnebrikker siden 2001 kan skyldes ulovlig prissamarbeid, og har innledet etterforskning (se artikkelen Mistanke om prisfiksing av minne).

Uten å kommentere denne etterforskningen, sier analytikere til Wall Street Journal at minneprodusentene vil anstrenge seg for å hindre at prisene holder seg under produksjonsutgiftene. Noe av det som kan bedre situasjonen, er at PC-leverandørene øker den standard minneutrustningen på PC-ene. Økte priser på andre komponenter, blant annet LCD-skjermer, har de siste ukene fått leverandørene til å utsette større minne på PC-ene, for unngå en prisøkning før jul.

Større salg til Kina i forkant av den kinesiske nyttårsfeiringen brukes til å forklare stabiliseringen av minneprisene den siste uken. Analytikerne mener følgelig at det er høyst usikkert hvor lenge stabiliteten kan vare, og at det kan ventes store variasjoner i løpet av året. Januar og februar er tradisjonelt svake måneder for PC-salg, understrekes det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.