Stor vekst i antall søkere til IT-studier, men en trend bekymrer: – Vi må dypere for å forstå denne ubalansen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Bilde: NTB scanpix)

Tall fra Samordna opptak viser voldsom vekst i antall søkere til IT-rettede fag til høsten. 4846 personer har informasjonsteknologi som førstevalg. Det er en økning på 30 prosent fra 2016.

Ifølge Universitetet i Oslo er deres nye studieprogram Informatikk: Digital økonomi og ledelse det vanskeligste studiet å komme inn på i år. 

19 søkere per studieplass

514 førstevalgssøkere kjemper om 27 studieplasser. 

– Tallene viser et tydelig og frem til nå udekket behov for framtidsrettet og forskningsbasert teknologiutdanning i Oslo, sier dekan Morten Dæhlen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet hos UiO.

Tallene fra Samordna opptak viser at stadig flere unge ønsker seg høyere utdanning. Nærmere tre prosent flere enn i fjor har nemlig søkt seg til et universitet eller høyskole.

Minister er glad på teknologiens vegene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er spesielt glad for at dagens unge velger teknologirettede utdanninger.

– Vi trenger flere som ikke bare forstår seg på den digitale verden, men som også kan være med på å utvikle nye løsninger med teknologi som verktøy, sier Isaksen i en pressemelding fra departementet.

Også ved NTNUs campus på Gjøvik opplever de stor pågang.

NTNU Gjøvik opplever voldsom vekst

Der har de en rekke teknologistudier, og er blant annet anerkjent for sitt kompetente sikkerhetsmiljø. 

Det belønnes NTNU Gjøvik med.

Søkingen til bachelor i IT-drift og informasjonssikkerhet øker med 27,8 prosent, mens søkingen til dataingeniørstudier øker med 38 prosent.

– Vi tilbyr studier som er relevante i et skiftende arbeidsmarked, og studentene får ettertraktet kompetanse. Vi har jobbet målrettet med kvalitetsarbeid i en årrekke, og er glad for at vi fortsetter å se resultater av dette, sier viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik og fortsetter:

Færre jenter søker seg til teknologien

– Dette er fagområder hvor vi ser en stadig økende behov i samfunnet. Sett under ett tror jeg årets søkertall speiler arbeidsmarkedets krav til å kunne omstille seg, det er behov for kompetanse på flere fagområder.

En trend bekymrer derimot ved NTNU i Trondheim: stadig færre jenter søker seg til teknologistudiene.

– Jeg synes det er skuffende at det skal være så vanskelig å rekruttere flere jenter til en del teknologistudier, sier prorektor Berit Kjeldstad til Adressa.

Ifølge henne er det spesielt ved det treårige ingeniørløpet skolen må jobbe mer med rekruteringen.

– Vi har mange tiltak allerede, men vi må gå enda dypere i å forstå denne ubalansen, konstaterer hun.

Kommentarer (33)

Kommentarer (33)
Til toppen