BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stor vekst innen Ethernet-VPN

Mangedobling av henvendelser om dette alternativet til IP, melder Broadnet.

12. sep. 2011 - 11:52

I mange år har konsortiet Metro Ethernet Forum arbeidet for å fremme «Carrier Ethernet», det vil si bruken av Ethernet-protokollen som grunnlag for WAN-tjenester.

Argumentene for dette er at arkitekturen kan forenkles og ytelsen bedres ved å gå ned til lag 2 i OSI-modellen, slik at man slipper å balle med alle de utfordringene IP (Internett-protokollen) medfører. Det teknologiske grunnlaget er lagt ved gjentatte utvidelser av Ethernet-standarden, slik at denne protokollen kan håndtere hastigheter i 100 gigabit per sekund og noder som står opptil flere titalls kilometer fra hverandre.

Broadnet er blant nettoperatørene som har satset på Carrier Ethernet. I fjor i digi.no spådde de at Carrier Ethernet blir et milliardmarked, og oppfordret norske bedrifter til å slutte å se seg blind på IP.

Broadnet ble i fjor den første norske leverandøren til å sertifiseres som MEF-medlem.

– Basert på sertifisering og medlemskap i MEF opplever vi kraftig vekst i antallet henvendelser vedrørende internasjonale nettleveranser. Vi ligger an til 1500 til 2000 henvendelser så langt i år, mot 100 til 300 i fjor, med en ambisjon om at om lag 20 prosent av disse vil resultere i konkrete leveranser, sier Ole Jacob Moldestad, administrerende direktør i Broadnet.

Han mener Ethernet nå etablerer seg som den globale standarden for lukkede nett.

Moldestad peker på at ved å kople spredte lokasjoner sammen gjennom et virtuelt privat nett (VPN) basert på Ethernet, får man funksjonalitet og enkelhet som i et lokalnett, kombinert med skalerbarhet og punkt-til-punkt løsningers typiske fordeler.

Broadnet har skaffet seg nærmere 70 samarbeidspartnere over hele verden, og blant annet inngått en partneravtale med KPN International, som Moldestad har store forhåpninger til.

– Det gir oss bred internasjonal dekning, og våre partnere får tilsvarende lokal kapasitet i Norge. Sammen kan vi dermed betjene virksomheter med kontorer fra Kirkenes til Katmandu, sier Moldestad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.