BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stor vekst innen Ethernet-VPN

Mangedobling av henvendelser om dette alternativet til IP, melder Broadnet.

12. sep. 2011 - 11:52

I mange år har konsortiet Metro Ethernet Forum arbeidet for å fremme «Carrier Ethernet», det vil si bruken av Ethernet-protokollen som grunnlag for WAN-tjenester.

Argumentene for dette er at arkitekturen kan forenkles og ytelsen bedres ved å gå ned til lag 2 i OSI-modellen, slik at man slipper å balle med alle de utfordringene IP (Internett-protokollen) medfører. Det teknologiske grunnlaget er lagt ved gjentatte utvidelser av Ethernet-standarden, slik at denne protokollen kan håndtere hastigheter i 100 gigabit per sekund og noder som står opptil flere titalls kilometer fra hverandre.

Broadnet er blant nettoperatørene som har satset på Carrier Ethernet. I fjor i digi.no spådde de at Carrier Ethernet blir et milliardmarked, og oppfordret norske bedrifter til å slutte å se seg blind på IP.

Broadnet ble i fjor den første norske leverandøren til å sertifiseres som MEF-medlem.

– Basert på sertifisering og medlemskap i MEF opplever vi kraftig vekst i antallet henvendelser vedrørende internasjonale nettleveranser. Vi ligger an til 1500 til 2000 henvendelser så langt i år, mot 100 til 300 i fjor, med en ambisjon om at om lag 20 prosent av disse vil resultere i konkrete leveranser, sier Ole Jacob Moldestad, administrerende direktør i Broadnet.

Han mener Ethernet nå etablerer seg som den globale standarden for lukkede nett.

Moldestad peker på at ved å kople spredte lokasjoner sammen gjennom et virtuelt privat nett (VPN) basert på Ethernet, får man funksjonalitet og enkelhet som i et lokalnett, kombinert med skalerbarhet og punkt-til-punkt løsningers typiske fordeler.

Broadnet har skaffet seg nærmere 70 samarbeidspartnere over hele verden, og blant annet inngått en partneravtale med KPN International, som Moldestad har store forhåpninger til.

– Det gir oss bred internasjonal dekning, og våre partnere får tilsvarende lokal kapasitet i Norge. Sammen kan vi dermed betjene virksomheter med kontorer fra Kirkenes til Katmandu, sier Moldestad.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.