FINTECH

Storallianse lover gratis norsk netthandel

Posten og Norsk Tipping skal til våren dele ut smartkort og kortlesere som kan brukes til netthandel og mange andre ting. Bruken blir gratis.

3. okt. 2001 - 12:30
Tippekort og kortleser fra Buypass.
Tippekort og kortleser fra Buypass.

Posten og Norsk Tipping lanserte i dag sitt nye smartkortselskap. Under navnet Buypass skal de to selskapene dele ut en ny generasjon flerbruks-smartkort til de fleste i Norge.

Posten knives med en rekke aktører, blant annet Bankenes Betalingssentral (BBS) om hvem som skal bli den sentrale motoren i fremtidens heldigitale samfunn. Krigen dreier seg konkret om hvem som skal dele ut digitale sertifikater som kan brukes på PC, mobiltelefon, TV-bokser og i butikker, dører og en rekke områder. Mange mener det bare er plass til èn infrastruktur - aktører som kommer etter må tilpasse seg vinneren.

Les mer om kort-krigen:
 
Posten ser ut til å lede tidsmessig, og har sikret seg en trojansk hest for å spre sine smartkort og digitale ID-er til Norges befolkning. Norsk Tipping har allerede mer enn 2,1 millioner brukere med magnetstripe-kort. I april skal Posten og Norsk Tipping begynne å dele ut kortlesere og smartkort (bildet over). Kortleseren og kortet vil bare koste 30-40 kroner, lover Norsk Tipping.
Vis mer

Bak kortet ligger to andre mektige partnere. Det digitale sertifikatsystemet drives av ZebSign, et selskap eid av Telenor ASA og Postens dataselskap Ergo Group AS (tidligere Posten SDS). I tillegg til Telenor har Posten og Norsk Tipping en annen mektig alliert.

DnB, Norges største bank, har til tross for sitt eierskap i konkurrenten BBS, blitt en partner i prosjektet.

Det nye Buypass-kortet skal fungere slik: Du fyller opp kortet med opp til 1.500 kroner fra din PC over Internett. I fremtiden er målet at du også kan gjøre dette i alle butikker. Foreløpig er det bare DnB-kunder som kan fylle på direkte fra bankkonto.

- Selv om BBS foreløpig ikke vil samarbeide med oss, har vi laget systemer som lar deg fylle på penger gjennom din nettbank. Påfylling fra kredittkort og autogiro er også en mulighet, forteller Ergo Group-sjef Per Andersen til digi.no.

I dag koster det 1-2 kroner å trekke penger fra din bankkonto. Men bruken av småpenge-kortet blir gratis, forteller Buypass-sjef Gunnar Lindstøl.

- Småpengekortet vil derfor kunne brukes til å handle alt fra innhold på nettet, for eksempel lese en artikkel til ti øre, eller kjøpe CD-plater fra en nettbutikk, sier han til digi.no.

Det eneste utfordringen er at bruken av småpengekortet foregår uten bruk av digitale sertifikater. Mister du kortet, mister du derfor pengene som er fylt på.

Den digitale ID-en kan brukes til større kjøp enn 1.500 kroner. For banker og andre finansaktører, kanskje Buypass selv, vil med sikker identifisering la brukere trekke beløp rett fra konto eller kredittkonto/kort.

Den digitale ID-en kan også brukes til adgangskontroll for bygg og PC-er - enten hjemmefra eller på jobben. Alle de ansatte i Posten og Norsk Tipping skal nå få et Buypass-kort som de må bruke for dette.

Buypass-tjenestene vil også etter hvert bli tilgjengelig gjennom mobiltelefonen. For både Telenor og Netcom deler nå ut SIM-kort som egentlig er en smartkort-brikke med den samme digitale ID du får på Buypass-kortet. Du vil derfor kunne logge deg på og betale og åpne med mobiltelefonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.