JUSS OG SAMFUNN

Storbedriftene er patentbøller

Den irske professoren William Kingston mener at storbedrifter misbruker patentsystemet.

28. apr. 2006 - 07:38

William Kingston er professor ved Trinity College University of Dublin, hvor han underviser næringslivsjus og intellektuelle eiendomsrettigheter. Han mener det gjeldende patentsystemet gir de store bedriftene stort rom for urent trav.

– For en tid tilbake, gjorde jeg en studie for EU-systemet kalt «Enforcing the Patents of Small Firms». Den viste at høye juridiske kostnader forbundet med søksmål rundt intellektuelle eiendomsrettigheter var et enormt problem for små bedrifter. Det er dessuten svært vanlig at småbedrifter presses av større selskaper, som truer med å påføre dem store utgifter gjennom slike rettslige prosesser, sier Kingston.

Kingston gikk gjennom europeiske patenter fra små og mellomstore bedrifter. Da ble det raskt klart at patenter med nevneverdig verdi, nesten uten unntak, ble utfordret. Ofte i form av overlagt åpen provokasjon.

Det koster litt å gå igjennom patenteringsprosessen, men det er ikke en uoverkommelig sum for de fleste selskaper. Verre blir det hvis en patentdisputt ender i rettssystemet. Da blir de juridiske kostnadene raskt svært høye og det kan fort bli for dyrt for mindre selskaper.

Et viktig argument fra tilhengerne av patentreglene er at det gir de små aktørene en beskyttelse i kampen mot de store selskapene. Kingston mener at det ikke er slik i praksis. Med støtte fra the European Patent Office, har han utarbeidet en rapport som tar for seg hvilke virkemidler som kan gi småbedriftene bedre beskyttelse.

Rapporten ble lagt frem 13. april og kan leses her.

– Ett av forslagene mine går på at småbedrifters patenter bør ha en startperiode på et par år hvor patentets gyldighet ikke kan utfordres. Dette kan hindre bruken av slike trusler, mener Kingston.

I juni kommer Kingston til Trondheim på Patsoft-konferansen for å legge frem resultatene av forskningen og for å presentere sitt forslag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.