JUSS OG SAMFUNN

Storby melder overgang til Linux

Torino håper å kunne spare 50 millioner kroner.

Torino skal skifte ut Windows XP med Ubuntu på mange tusen pc-er. Byen har omtrent 900 000 innbyggere.
Torino skal skifte ut Windows XP med Ubuntu på mange tusen pc-er. Byen har omtrent 900 000 innbyggere. Bilde: Wikipedia (CC BY 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. sep. 2014 - 11:16

Myndighetene i Italias fjerde største by, Torino, har vedtatt at Linux-installasjonen Ubuntu skal installeres på pc-ene ved samtlige kontorer i byen. I alt skal det dreie seg om 8300 pc-er. Hensikten er å spare penger.

Det hele framstår som et noe desperat avgjørelse. Ikke først og fremst på grunn av valget av Ubuntu, men fordi de aktuelle maskinene fortsatt kjører Windows XP. Microsoft sluttet som kjent å støtte Windows XP med sikkerhetsoppdateringer tidligere i år, så Torino og de fleste andre som fortsatt bruker Windows XP, er allerede på overtid i sin overgang vekk fra operativsystemet.

Mange bedrifter som fortsetter å bruke Windows XP gjør dette på grunn av kompatibilitetsutfordringer med programvare – ofte på grunn av krav om at Internet Explorer 6 må brukes. Men dette er tydeligvis ikke problemet i Torino, siden Ubuntu ikke støtter Windows XP-spesifikk programvare noe bedre enn det som er tilfellet med Windows-utgaver av nyere dato.

Ifølge ZDNet, som til dels siterer den italienske utgaven av Tom's Hardware, er det gammel maskinvare som gjør at Torino nå velger vekk Windows.

Byen har kommet til at det vil være vanskelig å kjøre Windows 8 på de gamle pc-ene. Ubuntu skal derimot være mer fleksibelt når det gjelder aldrende pc-er.

– Vi har diskutert dette i omtrent to år. Prosjektet ble midlertidig satt til side på grunn av økonomiske bekymringer. Det ville sannsynligvis ha blitt for dyrt å bytte fra XP samtidig som at vi hadde gyldige og betalte lisenser i bruk, sier bystyremedlemmet Fosca Nomis til ZDNet.

Men nå som Windows-lisensene uansett må fornyes, er situasjonen en annen.

Umiddelbart regner bystyret med å kunne spare nesten 2,5 millioner euro, ved at man slipper å kjøpe nye Windows- og Office-lisenser til de 8300 pc-ene. Dette er beregnet å ville koste 300 euro per pc. Men over en femårs-periode ventes det at besparelsene vil kunne komme opp i 6 millioner euro, nesten 50 millioner kroner, over en periode på fem år. Årsaken er at også behovet for fornyelse av lisenser til annen proprietær programvare gradvis vil forsvinne.

Det er dog uklart om opplæringskostnader er inkludert i regnestykket. Men heller ikke en overgang fra Windows XP til Windows 8 vil kunne skje uten opplæring av brukerne.

Ifølge ZDNet støtter politikerne i Torino seg på råd og erfaringer fra flere lokale institusjoner som allerede er ivrige brukere av fri programvare. Dette inkluderer blant annet Nexa Research Center for Internet and Society ved Politecnico di Torino. Søndag i forrige uke deltok fri programvare-guru Richard Stallman under en friprog-konferanse i Torino. I den sammenheng ble Torino omtalt som hovedstaden for fri programvare.

– Torino er selvfølgelig ikke den første, italienske kommunen som går over til Linux. Men det er kanskje den største så langt. Vi mener at det vil kunne utgjøre et eksempel som andre byer kan følge, ikke minst de minste byene rundt Piemonte-hovedstaden. Disse vil bli invitert til å adoptere modellen som brukes av regionens sentrale, administrative senter, forteller Nomis til ZDNet.

Ifølge ZDNet skal Napoli delvis ha gått over til Linux i 2007 – omtrent 2000 pc-er, men kan nå være på vei tilbake til Windows. Historien bak er temmelig kontroversiell (på italiensk).

Tidligere i sommer kom det meldinger om at München skal gå over fra Linux til Windows igjen. I ettertid har det vist seg at dette var en sannhet med store modifikasjoner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.