EKSAMEN

Store dataproblemer under eksamen på videregående

Det oppsto flere dataproblemer under eksamen for videregående elever onsdag. Tekster ble slettet og regneprogrammet er ute av drift.

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag
Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag Foto: Frederik Ringnes/NTB
23. mai 2024 - 14:51

Utdanningsdirektoratet publiserte onsdag en melding om at det var problemer med både skrive- og regneprogrammene til Mac-brukerne.

Programmene frøs gjentatte ganger gjennom eksamensdagen, melder Aftenposten. Da programmet begynte å virke igjen, var deler av teksten borte.

Rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo, Espen Rueness, sier omfanget av eksamenskaoset er større en det meldingen fra Utdanningsdirektoratet tilsier.

Forventet ikke problemer

– Nå har jeg jobbet med eksamensavvikling i 20 års tid, og det framstår tydelig for meg at eksamen i dagens form ikke er gjennomførbar, sier Rueness til avisen.

For kun to dager siden sa avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet, Per Kristian Larsen-Evjen, til NRK at de hadde kontroll.

– Problemene vi hadde på norskeksamen i fjor skyldtes en feil hos en av våre leverandører. Vi forventer ikke å ha slike problemer i år, sa han.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

– Kan ikke akseptere det

Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus sier det er uakseptabelt med et nytt år med eksamenskaos.

– Vi kan ikke akseptere, på vegne av elever, våre medlemmer og samfunnet for øvrig, nok et år med en kaotisk eksamensgjennomføring, sier Nyhuus i epost til NTB.

Hun sier onsdagens kaos viser at det fortsatt er store svakheter i den digitale infrastrukturen i skolesektoren.

– Vi forventer at feil rettes opp og at resten av eksamensgjennomføringen går som planlagt. Det er svært viktig for at tilliten til eksamensinstituttet skal bestå, sier hun.

Reserveløsning

I fjor ble tusenvis av elever rammet da Utdanningsdirektoratets nettsider, der elevene måtte logge inn for å laste ned oppgaver, krasjet.

I Møre- og Romsdal oppsto det problemer med internettilgangen, noe som førte til at alle eksamenene i norsk i fylket måtte strykes.

Utdanningsdirektoratet har i år trykket opp papirutgaver av eksamensoppgavene i norsk og enkelte andre fag, som en reserveløsning hvis det skulle oppstå tekniske problemer igjen, ifølge rikskringkasteren.

En skjerm med informasjon om KI-møtet i Sør-Koreas hovedstad Seoul tirsdag.
Les også

Tek-giganter med KI-løfte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.