RESULTATERFINANS

Store deler av bransjen søker ikke på milliardkontrakt

Kun tre allianser har levert anbud på Golf, Forsvarets nye totale IT-system, et prosjekt på nesten en milliard. Noen vil ikke og andre kan ikke.

22. aug. 2000 - 10:27
Som digi.no skrev i 16. mai har Forsvaret utlyst en anbudskonkurranse på det som trolig blir et av de største IT-prosjekter som er gjennomført av det offentlige i Norge. I dag har hver av våpengrenene sine egne IT-systemer, men Stortinget har pålagt Forsvaret å spare penger og tilpasse sine økonomisystemer til Statens nye økonomireglement.

Golf-prosjektet skal samle nytt og gammelt i et felles datasystem for all forvaltning i Forsvaret. Kontraktsverdien vil ligge på litt under en milliard kroner.

Men store deler av IT-bransjen har ikke lagt inn anbud på prosjektet. Merkantildata med Avenir, PricewaterhouseCoopers, Cap Gemini og WM-data glimrer med sitt fravær. Flere klager på det omfattende arbeidet det koster å søke på en så stor kontrakt.

- Forsvaret krever at vi gjennomfører et stort forprosjekt, men betaler for dårlig. Når man da ikke er sikker på å få hovedkontrakten, har vi valgt ikke å søke, sier Erik Ringsby, salgsdirektør i Cap Gemini Ernst & Young Norge til digi.no.
Disse tre alliansene har søkt:
1) Andersen Consulting ANS, Posten SDS AS, Teleplan AS og Handelshøyskolen BI
2) TietoEnator, EDB Fundator, Det Norske Veritas, Thomson-CSF, TerraMar Prosjektledelse, DaVinci og Nordic Business Institute.
3) IBM Norge, PA Consulting Group og Deloitte Consulting AS.
Han får følge av WM-data-sjef Per Inge Krossen.
- Det er en kombinasjon av flere ting som gjør at vi ikke har søkt, selv om vi har gjennomført et stort forsvarsprosjekt i Sverige. Vi tror ikke vi hadde en stor mulighet til å få hovedkontrakten, så vi har valgt å jakte på noen av de flere store outsourcingskontraktene som nå forhandles, forteller Krossen.
Les mer om Golf-prosjektet:
Startskudd for Norges største IT-prosjekt
Forsvaret planlegger gigantisk IT-prosjekt
Merkantildata har laget Formula-økonomisystemene store deler av Forsvaret bruker i dag, men eier nå konsulentselskapet Avenir. Dette selskapet hjelper Forsvaret å utforme krav og velge leverandør, noe som gjør at Merkantildata ikke kan by på Golf-prosjektet. Dette skal visstnok også gjelde det store konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers.


Dermed sitter Forsvarer igjen med bare tre søkere. De har lagt opp til at tre søkere skal gå videre til andre runde. I utgangspunktet går dermed alle videre. Hvem som vinner, avgjøres i januar/februar 2001.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.