Store dimensjoner varsler produksjonsproblemer for Pentium 4

Intel demonstrerer den kommende Pentium 4 på sitt utviklerforum i San Jose. Prosessorens fysiske dimensjoner kan skape produksjonsproblemer i startfasen.

Intel demonstrerer den kommende Pentium 4 på sitt utviklerforum i San Jose. Prosessorens fysiske dimensjoner kan skape produksjonsproblemer i startfasen.

Pentium 4 er den hittil eneste store oppgraderingen av Pentium-arkitekturen siden de første Pentium-brikkene kom på markedet i 1995. Mens den 64 biters Itanium-arkitekturen - som det nå sies vil komme tidlig på nyåret - er beregnet på avanserte servere, rettes Pentium 4 mot arbeidsstasjoner for de mer ytelsesbevisste Intel-brukerne.

Prosessorens såkalte "NetBurst Micro-Architecture" er en samlebetegnelse for ulike egenskaper beregnet nettopp på tunge brukere, særlig innen multimedia og når to eller flere PC-er skal koples sammen for å utnytte hverandres ressurser.

Amerikanske medier som rapporterer direkte fra Intel Developer Forum, skriver at Pentium 4-PC-er vil koste over 2000 dollar minst, ut første halvår 2001.

De første kommersielle utgavene av Pentium 4 vil ha en klokkefrekvens på 1,4 GHz. På forumet demonstrerer Intel prosessorer som kjøres helt opp til 2 GHz.

Det har lenge vært usikkerhet knyttet til Pentium 4s fysiske dimensjoner. Dagens Pentium III, Celeron og AMD har alle et areal på rundt 100 kvadratmillimeter. Analytikere hadde ventet at Pentium 4 skulle vokse til rundt 170 millimeter. Prosessorene som Intel viser fram nå, har et areal på 217 kvadratmillimeter.

Denne økningen sies å varsle produksjonsproblemer. Intels brikker produseres gruppevis fra halvleder-"kjeks" ("wafers") med en diameter på 200 millimeter. Når brikkene blir fysisk større, minsker tallet på prosessorer som kan stanses ut fra hver kjeks. Sjansen for at en brikke skal inneholde en produksjonsfeil, øker også med brikkens areal. Når brikken blir større, øker også andelen brikker som må forkastes på grunn av produksjonsfeil.

I dag har Intel allerede problemer med å følge opp etterspørselen på flere prosessormodeller, særlig Xeon. Kapasiteten som kan avses til Pentium 4 er følgelig begrenset.

Alt dette peker på at Pentium 4 vanskelig kan ventes å bli en salgsuksess med det første.

Situasjonen kan bedres i løpet av et års tid. Intel planlegger å øke diameteren på kjeksene til 300 millimeter, samtidig med at selskapet går over til å produsere Pentium 4 i 0,13 mikron i stedet for 0,18 mikron. Det siste tiltaket vil kunne redusere prosessorens fysiske dimensjoner, og følgelig også redusere feilprosenten. Det første tiltaket vil mer enn doble antall prosessorer som kan stanses fra hver kjeks.

Alt i alt tegner dette et inntrykk av at Pentium 4 vil utvikle seg svært raskt. De første maskinene vil bli dyre og forholdsvis vanskelig å få tak i. Innen et år vil det begynne å skje store forbedringer med tanke på klokkefrekvens, pris og differensierte modeller. Inntil da kan det være vanskelig å begrunne kjøp av Pentium 4 framfor Pentium III-maskiner, med mindre man har helt spesielle behov.

Les mer om Intel:


Lang ventetid på Intel-servere
Intel lanserer Pentium 4
Intel endelig med nye produkter
AMD slipper detaljer om 64 bit prosessor
Intel-trussel hviler over Transmeta
Intel slaktes for prosessorlansering
Intel går for Rambus-alternativ til Pentium 4

Til toppen