BEDRIFTSTEKNOLOGI

Store endringer i ny Opera

Betaversjonen klar med WebKit og overraskende nyhet.

Opera 15 (her i Next-utgaven) tilbyr ny funksjonalitet når man åpner nye faner.
Opera 15 (her i Next-utgaven) tilbyr ny funksjonalitet når man åpner nye faner. Bilde: digi.no
28. mai 2013 - 10:27

Opera Software kom i dag med Opera Next 15 for Windows og Mac. Dette er en betaversjon av den kanskje største oppgraderingen av nettleseren noen sinne. Dette illustreres ved at man hopper over to hele versjonsnummer. Den endelige versjonen vil dermed hete Opera 15.

Den virkelig store endringen er at nettleseren nå er basert på åpen kildekodeprosjektet Chromium, som også Google Chrome er basert på. Renderingmotoren er fortsatt WebKit, men i likhet med Chrome skal Opera gå over til Blink-motoren om ikke så lenge. Foreløpig er det ingen store forskjeller mellom WebKit og Blink. Det ferske Blink-prosjektet har til nå for det meste fjernet kode som er unødvendig i Chromium.

En annen stor endring er at Opera Software har plukket ut hele e-postklienten og gjort den til en separat applikasjon. Lenker for nedlasting til Windows og Mac er tilgjengelige nederst på denne siden. Opera Mail har nå status som lanseringskandidat. Også denne skal ha fått ny funksjonalitet knyttet til merking, filtrering, tråder og faner.

Ifølge Opera Software er det tilbakemeldinger fra brukere som er bakgrunnen for denne historiske endringen. Ved å skille ut e-postklienten gjøres selve nettleseren lettere. Det loves blant annet redusert minnebruk på grunn av dette. E-postklienten har vært en del av Opera siden versjon 4, som kom i 2000.

E-postklienten til Opera har nå blitt skilt ut som en separat applikasjon. <i>Bilde: digi.no</i>
E-postklienten til Opera har nå blitt skilt ut som en separat applikasjon. Bilde: digi.no

Operas Speed Dial-funksjon har blitt fornyet. Snarveiene kan nå ordnes i mapper ved å trekke en snarvei over en annen. Det er også mulig å filtrere snarveiene ved hjelp av et eget Speed Dial-søkefelt.

Stash er en ny funksjon for kjapp bokmerking og sammenligning av websider. Er man for eksempel på jakt etter et nytt videokamera, kan man klikke på hjerteikonet i adressefeltet til Opera hver gang man finner egnede kandidater. Deretter kan man på Stash-siden sammenligne sidene man har markert og innholdet disse viser. Funksjonen gjør seg nok best på skjermer med en del vertikal skjermplass.

Discover er en funksjon hvor man i utgangspunktet skal få en oversikt over de siste nyhetene, sortert etter tema, på det språket brukeren velger.

Den nye funksjonaliteten demonstreres i videoen nedenfor.

Søkefeltet er nå slått sammen med adressefelt, slik det også er i flere andre nettlesere. Også mange andre deler av brukergrensesnittet har blitt pusset opp.

Opera Next for pc-er kan lastes ned fra denne siden. En Chromium- og WebKit-basert utgave av Opera for Android ble lansert allerede for en uke siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.