ANALYSER

Store endringer i webserverbruken

Når verdens antatt største domeneregistrar endrer plattform, gir det utslag i webserver-statistikken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2006 - 13:18

Apaches dominans som webserver fikk en betydelig knekk da GoDaddy.com, verden største domeneregistrar, nylig skiftet ut en mengde Linux-servere med Windows-servere. Registraren har dermed gått fra å være verdens største Linux-vert til å være verdens største Windows Server 2003-vert, målt i antallet vertsnavn. Selskapet har til nå flyttet mer enn 3,5 millioner vertsnavn fra Linux til Windows, mens det totale antallet som skal flyttes er på 4,4 millioner.

Nå det ikke slik at GoDaddy.com er vert for millioner av aktive nettsteder. Det handler primært om registrerte domener som er blitt parkert hos registraren fordi det - i hvert fall foreløpig - ikke er knyttet noe eget, aktivt nettsted til disse.

Netcraft skriver i selskapets aprilrapport at det nå finnes mer enn 80 millioner nettsteder på Internett - aktive og parkerte. Dette er en økning på 3,1 millioner i forhold til mars 2006. Antallet nettsteder passerte 40 millioner så sent som april 2003.

Til tross for disse store tallene, gjør GoDaddy.coms plattformendring et betydelig utslag i tallene for de mest brukte webserverne. Microsofts IIS vokste med 4,7 prosentpoeng, mens Apache tapte med 5,9 prosentpoeng. Til tross for dette benyttes Apache fortsatt av 68,7 prosent av nettstedene, mens Microsofts webserver benyttes av 20,51 prosent.

Nå er det ikke slik at åpen kildekodefellesskapet ønsker å sitte stille og se på at Microsoft henter innpå. Bruce Perens, kjent forfatter og evangelist for åpen kildekode - selv bøkene hans er utgitt med en åpen lisens, Open Publication License, har opprettet en ny tjeneste som et svar på GoDaddy.coms systemskifte - OpenSourceParking.com.

Perens skriver at det er på tide at fellesskapet for fri programvare og åpen kildekode slår tilbake. Han oppfordrer derfor tilhengere av åpen kildekode å parkere sine ubrukte domener ved hjelp av den nye tjenesten, som selvfølgelig er basert på åpen kildekodeprogramvare - Linux og webserveren Lighttpd.

I tillegg til å øke markedsandelen til åpen kildekodeprogramvare, er hensikten med tiltaket å samle inn penger på vegne av fellesskapet. Parkerte domenenavn leder gjerne til en webside hvor verten har solgt annonseplasser, og dette er også målet med OpenSourceParking.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.