UTVIKLING

Store forbedringer i oppdatert Firebug

Den kanskje viktigste utvidelsen til Firefox.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2010 - 15:28

Firefox-utvidelsen Firebug har kommet i versjon 1.5 og inkluderer nyheter og forbedringer på en rekke områder. Firebug er blant utvidelsene som har bidratt til suksessen til Firefox, til tross for at den er rettet mot en såpass smal brukergruppe som det webutviklere tross alt er.

En titt på Mozilla toppliste over de mest nedlastede Firefox-utvidelsene viser at Firebug ligger på en tredjeplass, kun slått av NoScript og Greasemonkey.

Firebug er en debuggingsverktøy for webutviklere og kan brukes til sanntidstesting og lokalisere feil i både JavaScript-kode, stilsett og HTML. Det finnes også utvidelser til Firebug som gir ytterligere funksjonalitet, for eksempel i forbindelse med ytelsestesting.

I ettertid har blant annet Opera, Chrome og Internet Explorer kommet med lignende verktøy som er integrert i selve nettleseren. Til flere av disse nettleserne, samt Safari, tilbys dessuten Firebug Lite.

Firebug 1.5 ble sluppet i går og inkluderer blant annet store forbedringer i verktøyet for inspeksjon av kode, noe som blant annet spesiell støtte for «image maps».

Det loves dessuten støtte for SVG- og MathML-navneområder, forbedret HTML-redigering, separate underpaneler for Computed CSS og Style, samt avbrudd ved XHR og HTML-mutasjon.

En komplett oversikt over nyhetene finnes på denne siden.

Firebug er dessuten den eneste versjonen av utvidelsen som støtter Firefox 3.6. Denne versjonen av nettleseren skal offisielt lanseres i morgen klokken 18, norsk tid.

Firebug 1.5 er tilgjengelig her.

Forøvrig har det blitt bekreftet at Firebug 1.5 i en del tilfeller kan føre til at 64-bits-utgaver av Firefox for Linux krasjer. Flere detaljer om dette finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.