Store forskjeller i prisen på GPRS

De fleste oversikter over mobilpriser fokuserer kun på ringekostnadene. For mange er GPRS-prisene minst like interessante.

De fleste oversikter over mobilpriser fokuserer kun på ringekostnadene. For mange er GPRS-prisene minst like interessante.

Det norske nettstedet Utgifter.net har sammen har gjort en sammenligning av prisen de ulike mobiloperatørene tar for dataoverføring via GPRS. Det viser seg både at de fleste operatørene kun opererer med én pris, uavhengig av abonnementsform, men også at det er svært mye å spare på å velge den riktige operatøren.

WAP som mobiltjeneste har begynt å slå an. Dette skyldes trolig GPRS-teknologien som stort sett alle moderne mobiltelefoner støtter. I tillegg til at informasjonen kan lastes raskere ned, betaler GPRS-brukerne kun for datamengden som lastes ned, ikke for hvor lenge man er koblet opp. Dermed koster det ikke noe ekstra selv om man ønsker å lese for eksempel en avisartikkel litt grundigere enn vanlig.

I undersøkelsen sammenligner Utgifter.net prisen operatørene krever for nedlasting av 1 MB med data lastet ned med GPRS. Nettstedet mener denne datamengden tilsvarer omtrent 600 WAP-sider med ren tekst og noen få bilder, eller omtrent 300 gjennomsnittlig store e-postmeldinger. Hvis brukeren bruker 30 sekunder per WAP-side, tilsvarer dette 300 minutter med lesetid. Hvis brukeren ikke benytter GPRS, men GSM-modem for å laste ned disse sidene, vil prisen for nedlastingen raskt kunne bli 450 kroner, hvis prisen per minutt er 1,50 kroner per minutt. I tillegg kommer oppkoblingsavgift for hver gang brukeren tar en pause.

Selv med den dyreste operatøren, er det klart at GPRS lønner seg når man WAP-er eller laster ned andre former for data. Netcom, som opererer med høyere pris for kontantkortbrukerne enn de med fast abonnement, krever 100 kroner av kontantkortbrukerne for nedlasting av 1 MB med data. Det samme gjør Lyse Tele.

Forskjellen er likevel enorm hvis man sammenligner med prisene til operatørene på den andre enden av skalaen. Symfonika tar 10 kroner for den samme tjenesten, Mobyson krever 8 kroner, mens aller billigst er Mobilfabrikkens One Mobile, som bare krever 6 kroner for å overføre 1 MB med data til abonnentens mobiltelefon.

Hele oversikten finner du på denne siden hos Utgifter.net (nettstedet benytter dessverre rammer, noe som gjør effektiv lenking vanskelig).

Til toppen