KORTNYTT

Store forventninger til biometri

Næringslivet har store forventninger til biometrisk teknologi for bedre sikkerhet, ifølge en undersøkelse.

12. okt. 2004 - 14:26

En uavhengig undersøkelse foretatt på oppdrag av Hitachi Data Systems i en rekke land, blant dem Norge, viser at 55 prosent av bedriftene overveier å implementere systemer for iris skanning og fingeravtrykk. Dette kommer samtidig med økt bruk av biometrisk teknologi ved grensekontroller og offentlige kontorer.

Undersøkelsen ble utført som en del av Hitachi Data Systems Storage Index, en seks måneders undersøkelse om teknologitrender i Europa, Midtøsten og Afrika, gjennom intervjuer med 840 IT-direktører i Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Egypt, Finnland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Israel, Italia, Nederland, Norge, Polen, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Spania, Sverige, Sveits, De forente arabiske emirater og England.

Undersøkelsen avdekker videre at mer enn to tredeler av bedriftene (68 prosent) tror at bruk av biometrisk sikkerhet i offentlige bygg er et berettiget tiltak. Bare 39 prosent antar at ansatte eller kunder vil stille seg negative til teknologien. Likeledes mener relativt få respondenter (37 prosent) at «Big Brother»-stilen vil medføre misbruk av biometrisk informasjon av bedrifter eller av det offentlige.

Undersøkelsen avdekker imidlertid at færre enn en av fem bedrifter forventer at biometrisk teknologi er klar til bruk i løpet av de neste 12 månedene. Bekymringer rundt mulige tekniske feil og brist i datasikkerhet vil sannsynligvis medføre at de fleste implementeringer blir utsatt mens nye IT systemer blir utviklet for å beskytte mot slik risiko. Omlag halvparten av de spurte (51 prosent) oppgir risiko for kriminalitet som tyveri av elektronisk ID som en bekymring for bedrifter som bruker og lagrer biometrisk informasjon. Et lignende antall, 47 prosent, oppgir tekniske feil, som at ansatte ikke kommer inn i bygningen, som et potensielt problemområde.

Hitachi-undersøkelsen viser også at bruk av biometrisk teknologi har bred støtte i en rekke offentlige og finansielle applikasjoner. 80 prosent av respondentene var enig i at teknologien kan forsvares brukt til grensekontroll og til sikring av offentlige bygninger, mens 89 prosent svarte garantert innen sikkerhetstjenester. Nesten like mange forsvarer bruk av biometrisk teknologi for kontroll av kreditkort (74 prosent) og ID kort, førerkort og legitimasjonskort (70 prosent). Anvendelsen med minst støtte var den som håndterer sosial velferd, med 53 prosent for og 40 prosent mot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.