Store forventninger til ny Ubuntu-utgave

Store forventninger til ny Ubuntu-utgave

Edgy Eft-utgaven av Linux-distribusjonen Ubuntu ble lansert i dag, noe brukerne har gledet seg og snakket om i flere måneder.

Ubuntu hars i løpet av de siste årene seilet opp til å bli en av de mest populære Linux-distribusjonen for vanlige PC-er. Ubuntu ble etablert i 2004 som en alternativ versjon av Debian, men har på grunn av mer brukervennlige løsninger for lengst passert sitt opphav i popularitet. Distribusjonen sponses av selskapet Canonical.

Oppgraderinger av Ubuntu skal etter planen gis ut med omtrent seks måneders mellomrom. Den forrige versjonen, «Dapper Drake» (6.06 LTS) ble gitt ut i juni i år.

I dag annonserte Canonical nye desktop- og serverutgave av distribusjonen, Ubuntu 6.10 med kallenavnet «Edgy Eft». Denne har vært omtalt i brukerfora i mange måneder allerede.

Fra utgivernes side loves det en renere design, nye og forbedrede sluttbrukerapplikasjoner og forbedret sikkerhet. Dessuten skal oppstartstiden være betydelig lavere gjennom det nye oppstartsverktøyet, Upstart.

Ubuntu kan brukes fritt av både privatpersoner og bedrifter. Den vil vedlikeholdes med blant annet sikkerhetsoppdateringer de neste 18 månedene. Canonical tilbyr utvidet support mot betaling.

Blant applikasjonsnyhetene som trekkes fram i annonseringen, er Tomboy, et nytt verktøy for å ta notater, F-Spot, et verktøy for å tagge, redigere og automatisk laste opp bilder til nettbaserte tjenester som Flickr.

Inkludert er også GNOME 2.16, som skal tilbyr bedre strømstyringsfunksjonalitet, Firefox 2.0, Evolution 2.8.0 og proaktiv sikkerhetsfunksjonalitet som skal hindre utnyttelse av hittil ukjente sikkerhetshull.

Serverutgaven inkluderer nå en tidlig utgave av Linux Terminal Server Project 5 (LTSP-5), som tilbyr terminaltjenester til tynne klienter hvor alle data lagres på serveren.

LTSP-5 støtter nå blant annet lokal støtte for tilknyttede enheter som kameraer, MP3-spillere, USB-pinner og skrivere i den tynne klienten.

- LTSP-5 er kulminasjonen av halvannet år med samarbeid mellom LTSP-prosjektet, Ubuntu-prosjektet og åpen kildekodefellesskapet for å definere neste generasjons tynnklient-teknologi for Linux. Dette partnerskapet mellom tynnklient-ekspertisen til LTSP og desktop-teknologien til Ubuntu har dannet grunnlag for en rikere tynnklient-opplevelse enn noen sinne for brukerne, samtidig som begge prosjektene har dratt nytte av hverandres prestasjoner, sier Oliver Grawert, prosjektleder for LTSP ved Ubuntu, i en pressemelding.

Ubuntu 6.10 kan blant annet lastes ned herfra. Ikke alle speilingene er blitt oppdatert ennå.

Desktop-versjonen kan kjøres på både vanlige x86-baserte PC-er, PowerPC-baserte Mac-er og IBMs POWER5-maskiner. Serverversjonen kan i tillegg kjøres på Sun UltraSPARC-maskiner.

Mens Ubuntu leveres med GNOME som skrivebordsmiljø, er også versjonen med KDE som skrivebordsmiljø, Kubuntu, kommet i versjon 6.10 i dag. Den inkluderer KDE 3.5.5 og skal også inkludere ytelsesforbedringer, oppdatert lynmeldingsklient og bedre oversettelser av programvaren.

Dessuten er Ubuntu-derivatet Edubuntu blitt lansert i versjon 6.10. Dette er en versjon av Ubuntu som er rettet mot utdanningsmarkedet. Den inkluderer LTSP-forbedringene som nevnt over, i tillegg til et forbedret student-kontrollpanel.

Til toppen