Store framskritt for Mozilla

Mozilla er nå på vei over i beta-stadiet. Til tross for enkelte småfeil nettleseren allerede et godt alternativ til Netscape Navigator. Ikke minst i Linux.

Mozilla er nå på vei over i beta-stadiet. Til tross for enkelte småfeil nettleseren allerede et godt alternativ til Netscape Navigator. Ikke minst i Linux.

Mozilla, prosjektet for å lage et grunnlag for neste utgave av Netscape Communicator, har gjort store framskritt siden sist digi.no tok en titt på resultatet. Milepæl nummer 14 ble nådd onsdag kveld og utgjør det siste trinnet før virkelig beta-testing kan komme i gang. Det er snart to år siden Mozilla-prosjektet startet opp, og selv om arbeidet har tatt lang tid og gått i rykk og napp, ser resultatet nå svært lovende ut.

Mozilla M14 begynner å bli det som kalles "feature complete", det vil si at alle egenskapene snart er på plass. En ting som foreløpig mangler, men som skal inkluderes om kort tid, er støtte for sterk kryptering. Blant annet vil det bli inkludert noe støtte for HTTPS-protokollen.

Vi har testet hvordan Mozilla oppfører seg på vårt eget nettsted, både på en Windows-maskin og på en Linux-maskin. Sammenlignet med dagens Netscape-utgave er det snakk om en revolusjon. Alt det merkelig Netscape gjør med HTML-taggene våre ser nå ut som vi opprinnelig hadde håpet. Dette gjelder ikke minst i Linux, hvor blant annet fontstøtten klar er forbedret. Det er nesten slik at vi blir fristet til å anbefale alle om å skifte ut Netscape med Mozilla øyeblikkelig. Dessverre har vi ikke fått testet Mac-utgaven.

Dessverre er nok Mozilla fortsatt befengt med såpass mange feil at et slikt skifte vil være litt risikabelt. Du bør i hvert fall ikke kvitte deg med Netscape eller hva du måtte bruke riktig ennå. Men vår testing i dag tyder definitivt på at Mozilla blir et bra alternativ til både Internet Explorer, Opera og Netscape Communicator. Spesielt Netscape-brukerne vil kjenne seg igjen, men følelsen å ha en moderne nettleser mellom hendene igjen vil oppleves som svært god.

Men fortsatt krasjer Mozilla hvis du prøver å gjøre noe særlig utover å surfe. Likevel er nettleseren så absolutt verdt en titt. Du finner den på Mozillas nettsted.

Til toppen