BEDRIFTSTEKNOLOGI

Store hull i ADSL-nettet, selv i Oslo

Telenor skal snart lansere de lynraske ADSL-internettlinjene, men det blir ikke så mange som kan få det, og det kan bli dyrt.

24. okt. 2000 - 14:08

Det nærmer seg lanseringen av arvtageren til ISDN. Telenor vil ikke ut med når de skal lansere og når de første kundene får ta i bruk sine linjer, men alt tyder på november. "Du kan ikke lansere noe i Norge i desember", sier en Telenor-kilde til digitoday.no.

Nå viser det seg at lanseringstidpunkt uansett kanskje ikke er så mye å hisse seg opp over, for det blir ikke så mange som kan få nyvinningen. Skal du kunne kjøpe deg ADSL-utstyr og leie linje, må den lokale telefonsentralen vært tilrettelagt for den nye teknologien. Det er det åpenbart ikke så mange som er. Dessuten vil ADSL komme i tillegg til din vanlige telefonregning.

digitoday.no tok en utformell sjekk på adressen Telenor har offentliggjort for å la folk sjekke om de kan få ADSL-linje. En serie med telefonnummer til venner og kjente avdekker at selv store områder av helt sentrale Oslo (innenfor Ringveien) ikke er klartgjort for ADSL.

På telefonnummer i følgende områder får du nei til ADSL: Tøyen, sentrum (Fredensborgveien og Storgata), Bjølsen, Vindern og Tåsen. Også på Ullern og Østerås får du nei. På Holmlia, Blinderen, Bislett og Rådtvedt i Groruddalen får du ja. digitoday.no understreker at dette er en uformell sjekk som ikke dekker hele Oslo.

- Vi har sagt at 35 prosent av våre abonnenter skal kunne få ADSL i løpet av et år etter lansering. Vi vil prioritere sentrale strøk som Oslo først. Konkrete ja eller nei kan jeg ikke kommentere, sier Informasjonssjef Gunn Kristin Sande i Telenor Telecom til digitoday.no.

Men hva som er klart er at ADSL vil øke telefonregningen din, for ADSL er bare en Internett-linje. Sande bekrefter at du i tillegg må ha en analog telefonlinje eller ISDN for telefonsamtaler. Dermed blir ADSL et rent tillegg til din gamle telefonregning.

Hvor mye ADSL-mottakeren du trenger vil koste, hva prisen på installering ligger på og andre spørsmål vil ikke Sande svare på. Men Telenors ADSL-sjekkeside røper en annen viktig ting. I Sverige lanserte Telia bare en ADSL-linjetype med fart på 512 Kbps. Telenor skal lansere tre versjoner - 1 Mbps, 512 Kbps og 256 Kbps.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.