Store hull i ADSL-nettet, selv i Oslo

Telenor skal snart lansere de lynraske ADSL-internettlinjene, men det blir ikke så mange som kan få det, og det kan bli dyrt.

Det nærmer seg lanseringen av arvtageren til ISDN. Telenor vil ikke ut med når de skal lansere og når de første kundene får ta i bruk sine linjer, men alt tyder på november. "Du kan ikke lansere noe i Norge i desember", sier en Telenor-kilde til digitoday.no.

Nå viser det seg at lanseringstidpunkt uansett kanskje ikke er så mye å hisse seg opp over, for det blir ikke så mange som kan få nyvinningen. Skal du kunne kjøpe deg ADSL-utstyr og leie linje, må den lokale telefonsentralen vært tilrettelagt for den nye teknologien. Det er det åpenbart ikke så mange som er. Dessuten vil ADSL komme i tillegg til din vanlige telefonregning.

digitoday.no tok en utformell sjekk på adressen Telenor har offentliggjort for å la folk sjekke om de kan få ADSL-linje. En serie med telefonnummer til venner og kjente avdekker at selv store områder av helt sentrale Oslo (innenfor Ringveien) ikke er klartgjort for ADSL.

På telefonnummer i følgende områder får du nei til ADSL: Tøyen, sentrum (Fredensborgveien og Storgata), Bjølsen, Vindern og Tåsen. Også på Ullern og Østerås får du nei. På Holmlia, Blinderen, Bislett og Rådtvedt i Groruddalen får du ja. digitoday.no understreker at dette er en uformell sjekk som ikke dekker hele Oslo.

- Vi har sagt at 35 prosent av våre abonnenter skal kunne få ADSL i løpet av et år etter lansering. Vi vil prioritere sentrale strøk som Oslo først. Konkrete ja eller nei kan jeg ikke kommentere, sier Informasjonssjef Gunn Kristin Sande i Telenor Telecom til digitoday.no.

Men hva som er klart er at ADSL vil øke telefonregningen din, for ADSL er bare en Internett-linje. Sande bekrefter at du i tillegg må ha en analog telefonlinje eller ISDN for telefonsamtaler. Dermed blir ADSL et rent tillegg til din gamle telefonregning.

Hvor mye ADSL-mottakeren du trenger vil koste, hva prisen på installering ligger på og andre spørsmål vil ikke Sande svare på. Men Telenors ADSL-sjekkeside røper en annen viktig ting. I Sverige lanserte Telia bare en ADSL-linjetype med fart på 512 Kbps. Telenor skal lansere tre versjoner - 1 Mbps, 512 Kbps og 256 Kbps.

Til toppen