Store mobiler demper nettbrett-veksten

Får IDC til å senke prognosene.

Store mobiler demper nettbrett-veksten
IDC melder at store smartmobiler, som denne Xperia Z Ultra-modellen fra Sony, i økende grad gir vanlige nettbrett konkurranse. Bilde: Sony

Den voldsomme veksten i nettbrettmarkedet – 51,8 prosent i 2013 – er over. Det mener i alle fall analyseselskapet IDC som nå senker prognosene for 2014 fra 260,9 til 245,4 millioner enheter. Den nye prognosen innebærer dermed en vekst på bare 12,1 prosent i år. Disse tallene inkluderer også 2-i-1-enheter som Microsoft nye Surface Pro 3, ikke bare rene nettbrett.

– Det er to store faktorer som fører til den reduserte veksten. Det ene er at forbrukere beholder nettbrettene, spesielt de dyrere modellene fra de store leverandørene, lenger enn tidligere ventet. Og, når de kjøper seg en ny, gis ofte det eksisterende brettet til et annet familiemedlem, sier Tom Mainelli, program-visepresident for Devices & Displays i IDC, i en pressemelding.

– Det andre er veksten til phablets – smartmobiler med 5,5 tommer skjerm eller større – som får mange til å revurdere nettbrettkjøp fordi de store skjermene på disse telefonene ofte er passende for de oppgavene som tidligere var reservert for nettbrett, sier Mainelli.

Bilde: IDC

Mens slike store smartmobiler bare utgjorde 4,3 prosent av det totale smartmobilmarkedet i første kvartal av 2013, var andelen vokst til 10,5 prosent i samme kvartal i år. Til sammen utgjorde dette 30,1 millioner enheter, ifølge IDC.

Selskapet mener derfor nettbrett- og 2-i-1-markedet nå vil svinge tilbake i retning av større skjermer.

I første omgang er det først og fremst nettbrett i størrelsene 8 til 11 tommer som ta andeler fra de mindre nettbrettene, men IDC mener at leveransene av nettbrett med mer enn 11 tommer vil øke betydelig fram mot 2018, selv om denne størrelseskategorien også da vil være klart minst etterspurte.

IDC mener at særlig Microsoft vil tjene etterspørselen etter større nettbrett, og at andelen av enheter med Windows – nettbrett og 2-i-1 – vil dobles i perioden. Det skal først og fremst være Apple iPad som av IDC ventes å tape andeler til Windows-baserte, nettbrettlignende enheter.

iCharts

    Les også:

Les mer om: