Store prisforskjeller på Windows 7

Dette vil Microsofts nye operativsystem koste i Norge - og slik oppnår du halv pris.

Store prisforskjeller på Windows 7

Dette vil Microsofts nye operativsystem koste i Norge - og slik oppnår du halv pris.

Microsoft er for lengst ferdig med sitt neste operativsystem, og det har lenge vært klart at Windows 7 skal selges over disk fra 22. oktober.

Det som ikke har vært like klart er prisen. Det viser seg at det er store forskjeller på hva OS-et vil koste i ulike land.

Svenske IDG skrev at Windows 7 blir 30-35 prosent billigere enn Vista, men når vi sjekket nærmere viste det seg å stemme dårlig.

- De tok utgangspunkt i cirkapriser og sammenlignet med hva Windows Vista kostet ved lansering, sier Windows-direktør Isabella Alveberg i Microsoft Norge.

- Det blir ingen stor prisforskjell mellom prisene på Vista i dag og Windows 7 som kommer om bare to måneder, sier hun.

Samtidig er hun rask med å legge til at det nye operativsystemet er helt annet produkt og langt bedre enn forgjengeren.

Med utgangspunkt i Home Premium-versjonen betyr det at du kan forvente en veiledende utsalgspris i Norge på rett under tusen kroner for OEM-utgaven, og rundt 1900 kroner for fullversjonen. Pluss minus.

Lurt å forhåndsbestille

Til sammenligning kan fullversjonen også forhåndsbestilles for 200 dollar (eller vel 1200 kroner) i USA direkte fra Microsofts nettbutikk, mens versjonene Professional og Ultimate koster henholdvis 300 og 320 dollar.

Av en eller annen grunn har Microsoft bestemt seg for å selge Windows 7 langt billigere i Storbritannia.

I selskapets egen nettbutikk koster fullversjonen av Home Premium under 80 pund. Det blir rundt 800 kroner med dagens kurs.

Britiske Amazon opererer med enda lavere priser. Nettbutikken skal bare ha 64 pund, tilsvarende 640 kroner for akkurat det samme.

Hva er så grunnen til at Windows 7 koster nesten halvparten i England, sammenlignet med USA?

- Det vet jeg faktisk ikke. Microsoft har forskjellige strategier for forskjellige land, sier den norske Windows-sjefen.

- Hva er grunnen til at dere ikke vil tilby forhåndsbestilling av Windows 7 i Norge?

- Det er et tilbud som har gått ut til de største landene, og Norge er ikke inkludert. I stedet har vi et oppgraderingsprogram der kunder kan kjøpe en PC-pakke som er kvalifisert til det programmet med Windows Vista, og deretter få Windows 7 når det lanseres.

- Har Microsoft vurdert å åpne en norsk versjon av nettbutikken Microsoft Store?

- Det er noen ideer og tanker rundt det, men det er foreløpig ikke planlagt i Norge. Hittil har våre forhandlere vært glimrende til å selge produktene våre, sier Isabella Alveberg.

    Les også:

Til toppen