BEDRIFTSTEKNOLOGI

Store problemer for EUs GPS-alternativ

Galileo sliter med forsinkelser, programvarefeil og krangling mellom de kommersielle eierne.

11. mai 2007 - 10:20

Galileo er et europeisk prosjekt som har satt seg som mål å bli et attraktivt alternativ til det amerikanske GPS-systemet.

For litt over et år siden sendte ESA, European Space Agency, opp den første Galileo-satellitten, men nå er prosjektet i en problemfylt kritisk fase. Den andre satelitten skulle vært sendt opp i fjor høst, men den står fortsatt på bakken. Innen 2010 skal Galileo ha 30 operative satelitter.

Men Galileo-løsningen, som har en prislapp på 4,9 milliarder dollar, har slitt med forsinkelser, programvarefeil og krangling mellom de kommersielle eierne. Dette har ført prosjektet inn i en alvorlig krise som kan avspore hele planen, skriver Dailytech.

Den mest alvorlige biten går på finansiering. Den franske, tyske, spanske og britiske alliansen er ikke enige på Galileos operasjonelle struktur og framtidig retning, og EU vil også ha sitt å si. Ifølge Associated Press vil EU søke om et såkalt offentlig-privat partnersamarbeid, som skal dele kostnadene og fullføre den planlagte 30-satelitt-løsningen.

Det er fortsatt bare en satelitt som er sendt opp. Den andre satelitten har slitt med tekniske problemer gjennom testingen.

I tillegg må Galiloe se seg truet av Kina og Russland som lanserer sine egne satelitter som skal konkurre med det etablerte GPS-systemet i dag.

På samme måte som med GPS (Global Positioning System), skal Galileo bli et nettverk av satellitter som skal gjøre mottakerenheter på bakken i stand til å spesifisere sin nøyaktige posisjon. Systemet skal benytte 30 satellitter, istedenfor 24 som GPS-systemet bruker og dermed skal systemet potensielt sett kunne gi bedre nøyaktighet. GPS skal være nøyaktig ned til tre meters margin, mens Galileo skal klare en nøyaktighet innenfor en meter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.