ANALYSER

- Store reguleringer kommer

Gartner-rapport med oppsiktsvekkende konklusjon.

10. aug. 2009 - 13:38

Dersom ikke IT-industrien tar seg sammen og kvalitetssikrer produktene sine, vil vi oppleve en statlig reguleringsiver ut sidestykke mellom 2015og 2018, hevder analyseselskapet Gartner i en fersk rapport.

Allerede for tre år siden ble årstallet 2015 nevnt av Gartner, basert på en analyse av det politikere i EU og USA sa og gjorde den gangen.

Nå holder analyseselskapet det for enda mer sannsynlig at spådommen fra den gangen skal gå i oppfyllelse.

Det er først og fremst sikkerhetssituasjonen som bekymrer Gartner, så vel som politikere på begge sider av Atlanteren.

I det siste har vi sett flere stygge tilfeller av svindel, identitetstyveri og tyveri av hele serier med kredittkortnumre i et antall av flere titusener.

Samtidig utgjør digitale, sosiale nettverk som Facebook, Twitter og MySpace en alvorlig trussel, spesielt mot yngre brukere.

Det hele har nådd et nivå som Gartnerbeskriver som uakseptabelt for politikerne. Dette medfører at politikere fra venstre og langt mot høyre nå ivrer for å gjøre noe. Og dette noe betyr vanligvis forbud og påbud som gjør at IT-industrien får mindre frie hender.

Samtidig påpeker rapporten at store kontrakter i mange tilfeller har vist seg å ha mangler. Et stort antall kunder er misfornøyde med implementeringen av store bestillinger, og mye tyder på at behovet for rask fortjeneste ofte går foran hensynet til kvalitetssikring og langsiktig renommé. I hvert fall i politikernes øyne, skal vi tro Gartner.

Helsevesenet i USA (som for en stor del er privat) har gått så langt som å be Barack Obama innen 2014 innføre obligatorisk ansvar for feil som oppstår som følge av tabber gjort av IT-selskaper. Det betyr i så fall en helt ny rettstilstand for en industri som så langt stort sett har kunne toe sine hender om pasienten beklageligvis skulle dø på grunn av en bug i programvaren som helt eller delvis styrer behandlingen.

Samtidig antar Gartner at EU innen 2011 vil innføre mye strengere regime på forbrukerelektronikk, inklusive PCer og programvare. Vekten vil være lagt på forbrukeren, og det vil bli slått betydelig hardere ned på alt fra monopoltilstander til overprising, kort holdbarhet og mangelfull service.

Gartner ber derfor bransjen - både den delen som henvender seg til bedrifter og de som betjener privatmarkedet om snarest å tilpasse seg de kravene de mener kommer fra myndighetene - enten vi liker det eller ikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.