Store tap etter KPNQwest-konkurs

Konkursen i KPNQwest Norge påfører blant annet Telenor betydelige tap. Hastverk gjorde at kreditorene bare får vekslepenger.

Da konkursen i Europas største Internett-leverandør, KPNQwest, var et faktum, havnet den norsk bobestyreren under et vanvittig tidspress.

Store kunder som VG, NRK og 5.000 mindre andre aktører som leide linjer eller driftstjenester av det norske selskapet, kastet seg på telefonen til konkurrenter for å sikre døren. Selskapet ville i løpet av noen få dager være tømt for verdier..

Les også

Ved å være raske, sikret Bodø-baserte Catch seg de fleste kundene, et landsdekkende nettverk med 65 noder forbundet med leide linjer, lokaler, ansatte og løsøre for bare 12 millioner kroner.


- Vi synes det vare en fornuftig pris tidene tatt i betraktning. Vi kunne ikke kjøre noen lange forhandlinger, dette var ferskvare. En uke senere hadde vi ikke hatt noe å selge, forteller Espen Hamar, advokat og bobestyrer hos advokatfirmaet Kvale & Co til digi.no.

Hamar forteller at det også var vanskelig å vurdere verdien av selskapet.

- Selskapet hadde på papiret en omsetning på nesten 200 millioner kroner i fjor og et tap på 70 millioner kroner. Men internfaktureringen i konsernet gjør det vanskelig å si hva som er et reelt underskudd, regnskapet er belastet med store kostnader for nedbetaling av det europeiske nettet, forklarer Hamar.

Tiden vil vise om Catch har gjort et godt kjøp ved å slå til fort, men uansett sitter en rekke norske aktører igjen med bitre tap og små håp om selv små utbetalinger.

- Boet er ikke gjort opp, men den udekkede gjelden ligger på rundt 250 millioner kroner. Mye er konserngjeld, men norske leverandører som BaneTele, Telenor og Datametrix taper også betydelig summer, forteller Hamar til digi.no.

Telenor Network hevder overfor digi.no at tapet begrenser seg til seks millioner kroner. Informasjonssjef i Bane Tele, Birgitte Frisch, forteller at deres tap begrenser seg til "noen millioner kroner".

Tidligere KPNQwest Norge-sjef, Steffen Hellum, nå ansatt i Catch, mener at selskapet rakk å få nye eiere i tide.

- Vi fikk sikret oss ny eier og kontinuitet for kundene bare 72 timer etter konkursen i moderselskapet, påpeker Hellum.

Men da var allerede noen av de mest kjente og største kundene ute. Selskaper som VG og NRK måtte sikre seg. Blant annet flyttet VG.no-sjef Torry Pedersen sine servere til moderselskapet Schibsteds datasentral.

- Vi er i forhandlinger med en håndfull selskaper som flyttet eller skaffet seg alternativer under konkursprosessen, innrømmer Hellum overfor digi.no.

Han vil ikke kommentere enkeltkunder, men hevder at det ikke har vært noen kundeflukt.

Til toppen