RESULTATERFINANS

Store utslag i IT

Torsdag opplevde markedet meget store utslag i enkelte IT-aksjer.

Jørgen Christiansen
10. des. 1998 - 16:39

Årets taper ved Oslo Børs - Techmar Technologies International (TTI) så er solid oppgang på 22 prosent torsdag, riktig nok på et heller labert volum.

Selskapet kollapset få måneder etter børsnotering og er i dag et rent Travan-selskap. Foreløpig er det få markedsaktører som er interessert i risikoen i selskapet før man ser at driften går som normalt igjen. Onsdagens melding om at Motorola har valgt Travan NS20 til noen av sine produkter føyer seg inn i rekken av små-nyheter som så langt ikke har gitt særlig kurseffekt.

Også Tandberg Data steg kraftig torsdag, med en kursoppgang på 11,4 prosent, og det på et friskt volum da 1,5 prosent av aksjene skiftet eier i løpet av dagen, uten at det finnes nyheter som gir åpenbare forklaringer på oppgangen. Selskapet starter salg av det første DLT-produktet neste uke.

Torsdag var tiden inne for en liten korreksjon i Provida etter de siste dagens børskollaps. Kursen steg 17,8 prosent i løpet av dagen. Optimistene påpeker at på tross av to kontraktsbrudd og en leder på vei ut døren, har selskapet solide produkter og har kommet et stykke på vei i sin internasjonalisering. Det voldsomme kursfallet kan derfor karakteriseres som en overreaksjon selv når man tar i betraktning at selskapet også sliter med dårlig likviditet.

Telenor, Telia og NetCom samlet et betydelig antall analytikere og forvaltere under en presentasjon for Norske Finansanalytikeres Forening torsdag morgen. Presentasjonene inneholdt lite nytt, men gav en grei oppsummering av aktørenes forventninger til den teknologiske utviklingen av tele-sektoren, spesifikt sammensmeltningen av mobile- og fastlinje-tjenester.

Telenor benyttet sjansen til å minne forsamlingen om at selskapet er mer enn det gamle Televerket, og at de regner med å komme seg på børs i løpet av det neste året.

Det mest interessante under seansen var egentlig den relativt edruelig presentasjonen til Stig Herbern i Telenor Mobil, som sto i noe kontrast til NetComs presentasjon, spesielt hva angår tidsperspektivet for en sammensmelting av mobile og faste nett og tjenester.

I relasjon til NetCom kan det nevnes at Telenor Mobil for kort tid siden startet sin jule-kampanje hvor en tobånds Motorola telefon og et kontantkort til en verdi av 150 kroner selges for 200 kroner. Selve telefonen er subsidiert med i overkant av 700 kroner. Selskapet har ikke villet oppgi hvor mange telefoner som er lagt ut i forretningene til Telenor Mobils partnere (faghandlene).

Stig Herbern sier i en kommentar til digi.no at julesalget i år ikke har tatt av på samme måte som i 1997, og at den effektive salgsperioden er et par uker kortere enn i fjor.

Torsdag ble det også klart at det er Samferdselsdepartementet som skal behandle den såkalte Sense-saken. Dette indikerer at det er telepolitiske prioriteringer som blir styrende for behandlingen og ikke de rent konkurransepolitiske hensyn. Saken blir så lagt frem i Statsråd, og ikke i Stortinget slik Arbeiderpartiet har bedt om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.