JUSS OG SAMFUNN

Storebror beiler Bergensavisen

A-pressen og konsernsjef Alf Hildrum uttalte like før konsernet gikk på børs i oktober at de vil selge seg ned i storbyavisene sine, inkludert Bergensavisen. Nå går styret i konkurrenten Bergens Tidende inn for kjøp.

Herman Berg
5. nov. 1998 - 01:23

Bergens Tidende (BT) skriver at styret i avisen tirsdag denne uken ga sin egen administrerende direktør, Didrik Munch, fullmakt til å fortsette en dialog med A-pressen. Det dreier seg om kjøp av en større eller mindre aksjepost i Bergensavisen (BA - tidligere Bergens Arbeiderblad).

Storebror BT hadde et opplag på rundt 94.000 i fjor og har Schibsted som nest-største aksjonær (22 prosent). Lillebror BA hadde til sammenligning et opplag på 30.700 i fjor og et negativt driftsresultat på 4,9 millioner kroner med A-pressen som majoritetseier.

I forbindelse med A-pressens presentasjon av resultater for tredje kvartal i oktober ble det avslørt at underkonsernet Storbyavisene AS er i ferd med å bli avviklet. Dagsavisen skilles ut i egen stiftelse. Telemarksavisen (TA) overføres til Lokalavisene, mens konsernet skal selge seg ned i nummer-to avisene Fremtiden (Drammen), Rogalands Avis (RA) og BA.

Det akkumulerte underskuddet for Storbyavisene var på 15,3 millioner kroner i årets første åtte måneder. A-pressen innrømmer da også at avhengigheten av pressestøtten vil være der i fremtiden hvis de ikke gjør noen drastiske endringer. Statlige subsidier passer dårlig med den ferske børsintroduksjonen:

"Økonomien vil også i fortsettelsen være marginal og avhengig av offentlig støtte. I perioden 1993-1998 er realverdien av den direkte støtten redusert med nesten 50 millioner kroner. Om lag 40 % av støtten tilfaller disse fem avisene. Reduksjonen er en medvirkende årsak til at de økonomiske resultatene i disse avisene er betydelig forverret. Forslaget til statsbudsjett for 1999 endrer ikke dette bildet.", skriver A-pressen i en pressepresentasjon på sine egne konsernsider.

For A-pressen kan storebror være svært interessant som eventuell majoritetseiere.

BTs eiere har denne uken gitt klarsignal for videre sonderinger med tanke på kjøp. Gjennom stordriftsfordeler, blant annet gjennom et samarbeid innen trykking, distribusjon og på annonsesiden, har BA et lønnlig håp om å kunne tjene penger om ikke alt for lang tid.

Hvor glad myndighetene (les: det nye Eierskapsutvalget) er for at nummer én-avisen vil kontrollere nummer-to i Norges nest-største by, er en annen skål. Utvalgets leder har allerede varslet en gjennomgåelse ved et eventuelt oppkjøp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.