Storebror-pris til Microsoft

Flere personverninitiativ de siste ukene har ikke dempet amerikanernes skepsis overfor Microsofts registreringsvirksomhet.

Flere personverninitiativ de siste ukene har ikke dempet amerikanernes skepsis overfor Microsofts registreringsvirksomhet.

Da Bill Gates' nestkommanderende Steve Ballmer opptrådte i Oslo konserthus i fjor høst, skrøt han uhemmet av hvilken glede Microsoft har av de 18 millioner kundene verden over som har latt seg frivillig innmelde i Microsofts web-overvåkingssystem.

- Vi registrerer alt som hver besøkende foretar seg på nettstedet, sa Ballmer den gangen. De fleste som følger IT-bransjen har fått med seg budskapet, men alle er ikke like entusiastiske.

I begynnelsen av mars meldte personverngruppa Junkbusters at de vurderte å aksjonere mot Microsofts nedfelte ID-nummer i Office-dokumenter. Etter kort tid kom to programvare-"fikser" på Microsofts nettsted, til gratis nedlasting. Den ene fjerner ID-nummeret fra eksisterende Office-dokumenter. Den andre hindrer Office fra å legge inn ID-nummeret i nye dokumenter.

Det dårlige bildet som er skapt av selskapet gjennom monopolrettssaken de siste månedene, har gjort Microsoft langt mer bevisst betydningen av positiv PR. Personvern er et område der dette har slått positivt ut. Tidligere denne uka kunngjorde selskapet for eksempel en ny "veiviser", utviklet i samarbeid med personverngruppa Electronic Frontier Foundation (EFF), som gjør det enklere for små og mellomstore nettsteder å personvernsikre seg.

Disse framstøtene har tydeligvis ikke vært tilstrekkelig å snu den bevisste opinionen helt. Da Privacy International (PI) delte ut sine Storebror-priser (Big Brother Awards) onsdag kveld, gikk publikumsprisen til Microsoft. Denne prisen ble delt ut etter en åpen avstemming på Internett, der Microsoft lenge har stått øverst på "ti på topp"-lista.

De andre prisene ble fordelt slik:

  • Kategorien "mest overgripende forslag" gikk til den amerikanske bankforeningen FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) for et forslag om nye regler for kunderegistrering. Forslaget ble trukket tilbake for noen uker siden, etter massiv press fra opinionen.
  • Kategorien "største overgriper blant bedrifter" gikk til Elensys Inc., et selskap i delstaten Massachusetts som i det skjulte har samlet millioner av pasientopplysninger fra 15.000 apotek over hele USA. Intel, som møtte mye bank i opinionen for ID-nummeret i Pentium III-prosessoren, nådde ikke opp.
  • I kategorien "livslang trussel" var det selvfølgelig ingen som kunne danke ut selveste FBI, en organisasjon som påberoper seg, ofte på tverrs av lovverket, den prinsipielle retten til å overvåke, avlytte og registrere enhver amerikaner, i et utrettelig forsvar for evige verdier som frihet og demokrati.
  • En kongressrepresentant fra Florida, Bill McCollum, fikk prisen i kategorien "verste politiker". Han har fremmet et lovforslag om avlytting som etterkommer FBIs krav til punkt og prikke.
Til toppen