KOMMENTARER

Storebror trenger bedre briller

Den stadig reviderte savnetlisten til Kripos viser at Storebror ser oss ganske dårlig.

4. jan. 2005 - 09:02

Færre enn 24 timer tok det for Publikum – «den store detektiven» – å korrigere Kripos' liste over savnede nordmenn etter tsunamien i Det indiske hav fra 275 til 91. (Se Saknet.kripos.no.)

Listesurret gjør at vi må revidere vår oppfatning av det moderne overvåkingssamfunnet. Vi trodde at videokameraer, elektroniske spor fra betalingskort og mobiltelefoner, samt for eksempel reiseselskapenes pinlig ajourførte databaser, kan holde øvrigheten løpende informert med nøyaktig hvor vi er, hva vi gjør, og hvor lenge.

Men så enkelt er det ikke. Storebror ser deg nok, men synet virker noe ufokusert. Storebror trenger bedre briller hvis kontrollen skal bli så nitid som vi fryktet – eller som vi nok ønsket i nødens stund.

Hva kildene var til de ikke-offentliggjorte listene som slo fast at 464 nordmenn var «savnet» og at godt over tusen til hadde en uklar status, kan man gjette seg til. Utenriksminister Jan Pettersen sier listene blant annet ble laget med utgangspunkt i henvendelser fra slekt og venner. Og Kripos sier at før de offentliggjorde listen over de 275, hadde de vasket bort flere tusen navn.

Den varslede granskningen må forventes å føre til rutiner som kan gi kvalitetssikrede opplysninger neste gang vi vil at Storebror skal ha oversikt over hvem av oss er i et bestemt område i utlandet på et gitt tidspunkt.

Norge er ikke alene om å ha en synssvekket Storebror. De tilsvarende listene i Danmark og Finland led samme skjebne som den norske.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.