Storkundene vil kaste ut små-leverandørene

Storkundene vil kaste ut små-leverandørene

Prisfallet på server og PC øker innkjøpene, men europeiske kunder vil kaste ut de små leverandørene, hevder Forrester.

Analyseselskapet Forrester har lagt frem sine spådommer om IT-investeringer for 2007 og deler av analysen er ikke så overraskende: PCer og server vil dominere fremover, skriver Forrester.

Men tallene avslører likevel flere litt oppsiktsvekkende tall: I et stor selskap spise 79 prosent av IT-budsjettet opp av drift og vedlikehold av eksisterende systemer. Bare 21 prosent går til utvikling og nye prosjekter. Mange bruker nå penger på å rydde opp og forenkle serverparkene sine med virtualiseringsteknologi.

Men ser man på maskinvare-budsjettet, går mer - 31 prosent - av innkjøpene til nye investeringer. Årsaken er flere, men den viktigste er at PC- og server-prisene har falt dramatisk de siste årene. Uten å øke maskinvare-budsjettene har de store bedriftene fått frigjort penger og kunne investere mer i nye prosjekter og omlegginger, påpeker Forrester.

Å måle prisfall på servere er ikke så enkelt, men her i Norge har PC-prisene falt med rundt 20 prosent i året de siste årene.

På europeisk nivå er HP den store vinneren og hele 60 prosent av bedriftene har bare en leverandør, forteller Forrester analytiker Peter O'Neill. Halvparten av bedriftene sier et av deres toppmål er å redusere antall leverandører - både på maskinvare og operativsystem.

Forrester skriver det ikke rett ut, men deres analyse er gode nyheter for aktører om HP, Dell og IBM, men lover dårlig for de mindre aktører med egne prosessoer og operativsystemer, for eksempel Sun.

I tillegg til server-opprydding, er katastrofe-gjenoppretting, sikkerhet og "compliance", børs-pålagte rutiner og dokumentasjon topp-temaene i 2007, mener Forrester.

Til toppen