RESULTATERFINANS

Storm i bransjen etter Oracles bud på PeopleSoft

Oracle-sjef Larry Ellisons fiendtlige bud på PeopleSoft tvinger IBM, Microsoft og SAP til å revurdere sine strategier, mens Siebel må gå enda mer i forsvar.

10. juni 2003 - 08:36

Nyheten om at Oracle vil kjøpe bedriftsapplikasjonsleverandøren PeopleSoft slo ned som en bombe rett før pinse. Utspillet kom fire dager etter kunngjøringen om at PeopleSoft ville overta J.D. Edwards i en aksjetransaksjon verdsatt til om lag 1,7 milliarder dollar.

    Les også:

Oracle-sjef Larry Ellison byr 16 dollar per PeopleSoft-aksje. Det verdsetter PeopleSoft til 5,1 milliarder dollar. Prisen er lavere enn aksjekursen på Nasdaq samme dag. Etter utspillet fortsatte PeopleSofts aksjekurs å stige til nærmere 18 dollar, på en forventning om at Oracle vil høyne budet, eller at en annen stor aktør, for eksempel IBM eller Microsoft, kan tenkes å komme med et motbud. Budet gjelder foreløpig fram til 7. juli.

Analytikere sitert i Wall Street Journal mener PeopleSoft er i så god stand at Oracle kan tenkes å øke budet til 20 dollar per aksje.

PeopleSoft-sjef Craig Conway mener Oracle-budet er "djevelsk". I kommentarer til amerikansk presse sier han at utspillet har til hensikt å ødelegge for PeopleSofts løpende drift og gjøre det umulig å fullføre overtakelsen av J.D. Edwards. Analytikere mener dette tyder på at PeopleSoft vil formelt avvise Oracle-budet seinere denne uka.

J.D. Edwards-sjef Bob Dutkowsky har uttalt at tilbudet fra Oracle strider mot USAs konkurranselovgivning. Analytikere er enige i at myndighetene kan komme til å granske en eventuell Oracle-overtakelse av PeopleSoft. Det anføres to grunner mot at de vil prøve å hindre den. For det første vil antakelig definisjonen av markedet for bedriftsapplikasjoner" også måtte omfatte Microsoft, slik at konsolidering blant andre aktører ikke vil oppfattes spesielt konkurransehemmende. For det andre vil USAs justisdepartementet være svært lite tilbøyelig til å ønske å blande seg inn i det som skjer i den raskt endrende teknologisektoren.

IBM har nære forbindelser til både PeopleSoft og J.D. Edwards, og tjener anslagsvis flere hundre millioner dollar på å levere mellomvare til disse selskapers kunder. Spekulasjoner om et motbud fra IBM for å avverge et Oracle-oppkjøp av PeopleSoft betraktes av analytikerne som lite fundert. På den andre siden er de også tilbøyelige til å tro at IBMs strategi de siste årene, om å holde seg unne bedriftsapplikasjonsmarkedet, vil bli gjenstand for revurdering. Larry Ellison har gjort det klart at han akter å få PeopleSoft-kundene over på Oracle-programvare. Det vil definitivt svekke IBMs muligheter til å selge egen mellomvare til PeopleSoft-kunder, og kan tenkes å tvinge IBM til enten å bygge opp en egen avdeling for applikasjoner, eller til et enda nærmere samarbeid med nøkkelaktører som SAP. PeopleSofts overtakelse av J.D. Edwards ble betraktet som primært rettet mot SAP. En Oracle-overtakelse av PeopleSoft kan bli det i enda større grad.

Microsoft er på vei oppover i bedriftsapplikasjonsmarkedet, og har de siste årene brukt 2,4 milliarder dollar på oppkjøp av blant andre Great Plains og danske Navision. Selskapet ser allerede for seg at konkurransen i dette markedet vil domineres av forholdet mellom noen svært få rivaliserende "økosystemer", med aktører som IBM, Microsoft, Oracle og SAP.

Doug Borgum, sjef for Microsoft Business Applications, har allerede avvist muligheten av at Microsoft vil komme med et eget bud på PeopleSoft, under henvisning til at markedet for applikasjoner til storbedrifter ikke er interessant, fordi man vil fokusere på små og mellomstore bedrifter. Problemet med denne påstanden er at i Europa og Asia selger Oracle en "Special Edition" av sin applikasjonssuite, beregnet på selskaper med mellom 100 og 500 ansatte. Denne utgaven skal ha slått så godt an at den skal være i bruk hos over 40 prosent av Oracles kunder verden over.

Et annet interessant trekk påstand fra en annen av Microsofts øverste sjefer, Orlando Ayala, som antyder at om Oracle prøver å få PeopleSoft-kunder til å bytte til Oracle, vil Microsoft friste dem med et tilbud om å bytte til deres applikasjoner i stedet.

Følgene for Siebel, verdens ledende innen kunderelasjonshåndtering og andre applikasjoner for storbedrifter, kan bli dramatiske, mener analytikerne. Siebel har gått med underskudd de fire siste kvartalene. Kvartalet fram til 31. mars i år hadde 30 prosent lavere omsetning enn samme kvartal i fjor. På ett år er en tredel av de ansatte permittert, og aksjekursen har rast 90 prosent siden november 2000.

Larry Ellison sa fredag at han har informert Thomas Siebel om at Oracle står klar til å ta over selskapet hans. Siebel uttaler til avisene at dette er uaktuelt, men analytikerne understreker like fullt at selskapet er i enda større grad enn før et aktuelt oppkjøpsmål.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.