- Storm i et vannglass

Kripos er ikke overrasket over virusangrepet, men synes mediene er unyanserte.

- Storm i et vannglass

Kripos er ikke overrasket over virusangrepet, men synes mediene er unyanserte.

Ondsinnet kode spys utover nettet i et stadig økende omfang. Ferske tall viser at virusutbrudd og dataangrep blant norske virksomheter har blitt tidoblet på to år.

Forrige uke ble Kripos rammet, etter at en ansatte enten åpnet et vedlegg eller besøkte en infisert nettside. Ifølge Aftenposten ble politiet tvunget til å stenge ned datasystemene sine som følge av «et kraftig hackerangrep».

Ovenfor digi.no tones imidlertid både trusselen og det skisserte hendelsesforløpet kraftig ned. Det var visst ikke så ille som mange medier skulle ha det til.

- Vi ble rammet av et gammelt virus, en trojaner. Da dette ble oppdaget valgte vi å ta ned maskinparken og varsle de ansatte, forklarer informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos.

Etter å ha undersøkt nærmere med dataavdelingen kan Gully avsløre at det var en trojaner kalt «smaltroj.itd» de fikk besøk av, en av mange tusen varianter fra Smalltroj-familien.

Enkelte av IT-systemene skal ha blitt tatt ned kontrollert, for sikkerhets skyld. Politiets beredskap var ikke skadelidende.

- Dette var en kontrollert driftstans, men det var aldri kritisk for vår virksomhet. Ved behov kunne vi restartet systemet når som helst. Nedetiden skyldes at vi ville ta oss tid til å sjekke alt.

Informasjonsrådgiveren innrømmer at slike episoder ikke er heldige, men understreker samtidig at dette kan skje hvem som helst. I så måte er trolig ikke infratrukturen hos Kripos så veldig annerledes enn andre større bedriftsnettverk.

- Det er fem hundre ansatte i Kripos, så det er ikke veldig overraskende at dette skjedde. For oss oppleves medieoppslagene som noe unyanserte og litt overdrevne. Dette er slikt som ikke skal skje, avslutter Leiv-Rune Gully.

    Les også:

Til toppen