Stormaskiner er IBMs mest lønnsomme nisje

I lys av IBMs nye "dinosaur"-lansering, kan det være verdt å minne om at stormaskiner har en fantastisk virkning på bunnlinjen.

I lys av IBMs nye "dinosaur"-lansering, kan det være verdt å minne om at stormaskiner har en fantastisk virkning på bunnlinjen.

Spådommer om stormaskinenes snarlige død har vært en gjenganger hos bransjeanalytikere og IBMs konkurrenter siden slutten av 1980-tallet. Midt på 1990-tallet betegnet Sun-sjef Scott McNealy dem som overlevninger fra fortiden under merkelappen "dinosaurer".

IBM lot seg inspirere til å døpe pågående stormaskinprosjekter med dinosaurnavn, vel vitende om Sun-sjefens reelle underholdningsverdi.

For et par dager siden lanserte IBM stormaskinen z990, med dekknavn T-Rex, etter den fryktinngytende åtselseteren som filmen Jurassic Park gjorde udødelig – for øvrig også kjent for en slett sikret Unix-arbeidsstasjon som lot seg hacke av en tolv år gammel jente.

For IBM er z990 en stor nyhet. Forrige gang det kom en ny stormaskin var z900 fra oktober 2000. På under tre år har den solgt i 4000 eksemplarer.

Det har kostet IBM en milliard dollar å utvikle z990. 1200 ingeniører har arbeidet hardt i fire år. Hva kan de vente igjen for investeringen?

Analytiker Toni Sacconaghi fra Sanford C. Bernstein har fått fram tall som gir et interessant svar. I 2002 sto selve z900-jernet for 2,9 milliarder dollar av IBMs samlede omsetning på 81,2 milliarder. Det er ikke så mye. Men i tilknytning til jernet selger IBM en rekke andre ting – programvare, lagring, tjenester, service, og til og med lønnsomme finansielle tjenester. Den samlede stormaskinrelaterte omsetningen beløper seg til 19,5 milliarder dollar, eller 24 prosent av alt IBM selger.

Enda mer oppsiktsvekkende er bidraget til bunnlinjen. Sacconaghi mener at stormaskinene utgjør 45 prosent av IBMs driftsresultat.

For IBM innebærer z990 ikke bare salgsmuligheter til store kunder. Maskinen vil stå sentralt i den nye satsingen på utleie av datakraft. Trenger du en Linux-server, skal du ikke behøve å kjøpe en og drive den på egen hånd. Du leier datakraften fra IBM, med tilhørende tjenester innen sikkerhet og lagring, og slipper å tenke på annet enn det applikasjonen din genererer av omsetning eller besparelser. For IBM skapes en ny Linux-server som en innstilling på stormaskinen, en virtuell partisjon like vernet mot omverdenen som om den hadde en hel Intel-prosessor for seg selv.

Toppsjef Sam Palmisano i IBM mener databransjen vil gjennomgå en grunnleggende strukturendring de kommende årene. Taperne blir de som bare har maskiner å tilby. Vinnerne blir helhetsleverandørene, mener han, og z990 vil spille en sentral og positiv rolle.

Til toppen