ANALYSER

Stormaskiner og Linux stormer fram

Stormaskiner og Linux er segmentene som øker suverent raskest på servermarkedet, ifølge IDC.

27. aug. 2004 - 09:23

Fra andre kvartal 2003 til andre kvartal 2004 vokste omsetningen i det globale servermarkedet med 6,9 prosent til 11,5 milliarder dollar, melder analyseselskapet IDC. Dette er femte kvartal på rad at servermarkedet vokser.

IDC deler servere i grovt sett tre typer: store («high-end enterprise»), mellomstore («midrange enterprise») og volumservere («volume server»).

Av disse kategoriene var det volumserverne som vokste suverent mest i omsetning, med 21,0 prosent. Store servere – både store Unix-servere og stormaskiner – vokste med 6,1 prosent, mens de mellomstore gikk tilbake med 11,7 prosent.

Innen store servere er det en voldsom økning for stormaskiner. IDC melder at IBMs zSeries økte med 40,6 prosent i omsetning og 35,2 prosent i volum i forhold til andre kvartal i fjor.

For Unix-maskiner – både store og mellomstore – var det en nedgang i omsetning på 3,0 prosent, trass i en volumøkning på 20,2 prosent.

Den raskest voksende kategorien av alle, er Linux-servere, som vokser med 48,9 prosent i omsetning og 38,2 prosent i volum. Det er åttende kvartal på rad der Linux-omsetningen øker med over 10 prosent på årsbasis. Den samlede verdien av Linux-servermarkedet var 970 millioner dollar i andre kvartal, mot 1,5 milliarder dollar for stormaskiner, 4,2 milliarder dollar for Unix, og 3,6 milliarder dollar for Windows.

Fordelt på leverandør, kommer IBM og Fujitsu/Fujitsu Siemens best ut, med omsetningsvekst på henholdsvis 11,7 prosent og 11,2 prosent. Sun står stille, Dell vokser bare litt mer enn markedet, og HP vokser mindre enn markedet.

Markedsandelene, etter omsetning, er ikke spesielt forskjellige fra i fjor.

Målt i volum, holder HP seg som verdens største serverleverandør. Sun var den leverandøren som opplevde størst volumvekst, med 33,8 prosent på årsbasis.

Andre kvartal 2004 var det andre kvartalet på rad at omsetningen av x86-servere var større enn Risc-baserte servere, med 13,0 prosent omsetningsvekst i forhold til andre kvartal 2003 til nesten 5,0 milliarder dollar. I volum var økningen 22,4 prosent til 1,3 millioner enheter. Både Dell og HP vokste raskere enn gjennomsnittet for kategorien, med volumvekst på henholdsvis 29,4 prosent og 24,2 prosent. Bladservere og toprosessorservere står for den største framgangen innen x86-servere. IDC antar at det vil omsettes bladservere for mer enn en milliard dollar i 2004.

64-biters x86 – AMD Opteron i andre kvartal, siden Intels versjon kom i august – er i sterk vekst, med 81,1 prosent økning i antall enheter fra første til andre kvartal. IDC tror denne kategorien vil bli et vesentlig innslag på servermarkedet i 2005.

Materialet fra IDC nevner ikke Itanium i det hele tatt. Tall fra Gartner – som ikke er allment tilgjengelige og som bare er usystematisk referert av fagbladene som har tilgang til deler av dem – skulle tyde på at dette segmentet opplever en viss vekst, men at den trues av den raske framgangen til Opteron.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.