Større harddisk for MP3-spilleren

Toshiba annonserte tirsdag en ny utgave av selskapets 1,8-tommers harddisker. Lagringskapasiteten er ytterligere forbedret.

Toshiba annonserte tirsdag en ny utgave av selskapets 1,8-tommers harddisker. Lagringskapasiteten er ytterligere forbedret.

Toshiba avduket i går det selskapet hevder er verdens første harddisk basert på loddrett opptak. Metoden skal gjøre det mulig å lagre data tettere, foreløpig 40 gigabytes per 1,8 tommers plate eller 206 megabits per kvadratmillimeter.

Slike plater vil Toshiba ta i bruk i to nye harddisker, MK4007GAL og MK8007GAH, med henholdsvis 40 GB og 80 GB lagringskapasitet. Den minste harddisken er 5 millimeter tykk, den største er 8 millimeter tykk. De vil komme i masseproduksjon i henholdsvis første og andre kvartal av Toshibas regnskapsår, som starter den 1. april 2005. I praksis betyr dette at den største harddisken vil komme på markedet innen utgangen av september 2005.

Det er denne typen harddisker som benyttes i bærbare, digitale musikkspillere som Apples iPod.

Toshiba skriver i en pressemelding at selv om det fortsatt gjøres framskritt innen lagring av data i lengderetningen, men dette blir stadig vanskeligere fordi de magnetiske biter som ligger i plan, frastøter hverandre. Dette er en effekt som blir stadig sterkere når tettheten økes.

    Les også:

Loddrett lagring, som går ut på å snu de magnetiske bitene over på kortenden, forsterker ifølge Toshiba bindingene mellom tilgrensende biter, i tillegg til at lagringstettheten og dermed lagringskapasiteten kan økes.

Toshiba vil også ta i bruk denne nye teknologien i den 0,85 tommers harddisken selskapet annonserte i januar i år. Dette vil gi den vesle harddisken en lagringskapasitet på mellom 6 og 8 GB per plate.

Begge de kommende 1,8 tommers harddiskene vil ha en rotasjonshastighet på 4200 rpm, en søketid på 15 ms og tåle støt tilsvarende 4900 m/s2. Harddiskene skal være utstyrt med et ATA-6 UltraDMA/100-grensesnitt. Vekten er oppgitt til 51 gram for MK4007GAL og 62 gram for MK8007GAH.

Til toppen