Større salg men dårligere fortjeneste i Ebay

Auksjoner har ikke samme appell som før.

Større salg men dårligere fortjeneste i Ebay

Tallene som e-handelsgiganten Ebay publiserte i går for årets tredje kvartal, viser en omsetning på 2,24 milliarder dollar og et nettoresultat etter skatt på 350 millioner dollar, tilsvarende 0,27 dollar per aksje. Sammenliknet med samme kvartal i fjor øker omsetningen med 5,7 prosent, mens bunnlinjen er hele 29 prosent svakere.

Ebay lever i hovedsak av inntekter fra omsetningen på nettsteder som ebay.com, kijiji.com (rubrikkannonser i USA og Canada) og stubhub.com (billettsalg i USA). I tillegg har de betalingstjenesten Paypal og nettelefoniselskapet Skype. Ebay har avtalt å selge Skype til en gruppe investorer for 2 milliarder dollar, men får ikke fullført kjøpet på grunn av søksmål fra Skype-gründerne Niklas Zennström og Janus Friis.

Lyspunktet i kvartalsregnskapet er Paypal, der Ebays inntekt økte med 15 prosent. Antall brukerkontoer har økt med 19 prosent. Stadig flere av de store nettbutikkene kan to imot betalinger over Paypal.

Problemet til Ebay er at auksjoner ikke har samme appell som tidligere.

For å motvirke svekkede marginer, har Ebay siden i fjor prøvd å fremme alternative tjenester med faste priser. Kvartalsregnskapet viser at disse tjenestene nå vokser så raskt at de mer enn kompenserer for tilbakegangen innen auksjoner.

Denne oppmuntrende utviklingen ble til en viss grad motarbeidet av en prognose for inneværende kvartal som ble oppfattet som i overkant forsiktig. Analytikerne hadde ventet en prognose på 2,26 milliarder dollar i omsetning og 0,40 dollar per aksje i nettoresultat. Ebays prognose er omsetning mellom 2,2 milliarder dollar og 2,3 milliarder, og et nettoresultat per aksje mellom 0,38 dollar og 0,40 dollar.

Ebay-aksjen, som har lagt på seg rundt 80 prosent siden årsskiftet, ble løftet før tallene ble kjent, for så å falle 6 prosent.

    Les også:

Les mer om: