FORBRUKERTEKNOLOGI

Storskala 3G-forsøk i Kina

Kina har satt i gang storskala-forsøk med landets egenutviklede 3G-standard.

23. des. 2005 - 08:43

Basert på opplysninger fra kilder i den kinesiske telekom-bransjen, skriver Financial Times at Kina har satt i gang forsøk i stor skala med landets egenutviklede standard TD-SCDMA for tredje generasjon mobil. Hele avisas artikkel er gjengitt i den halvoffisielle Chinadaily.com, hvilket skulle antyde at opplysningene er ganske korrekte.

Selv om Kina har vedtatt sin egen 3G-standard, har den ikke utelukket verken den amerikanske 3G-standarden CDMA-2000 eller den europeiske WCDMA, også kjent som UMTS. Kinesiske produsenter har fått privilegert tilgang til spesifikasjonene for TD-SCDMA, slik at eventuelle lisenstildelinger for TD-SCDMA vil gi dem et konkurransefortrinn framfor utenlandske operatører.

Forsøkene med TD-SCDMA er kommet lengst i Shanghai der to kjernenettverk og 16 basestasjoner dekker butikkstrøk, utviklingsområder og boligstrøk. Planer skal foreligge for tilsvarende forsøk i andre storbyer, og det blir sagt at forsøkene vil bygges ut til «ganske stor skala».

Mandag sendte det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua en melding der viseminister for informasjonsbransjen, Xi Guohua, at det nå er på tide at Kina tar en avgjørelse om 3G-lisenser, og at det vil føre til «store tap» dersom 3G-lisenser ikke tildeles «til riktig tid».

Xi listet tre kriterier for lisenstildelingen: teknologisk modenhet, konkurransesituasjonen i markedet, opphavsrettigheter og utviklingen av TD-SCDMA.

Det siste kriteriet har tidligere vært brukt for å utsette en avgjørelse om lisenstildeling, fordi det har vært klart at TD-SCDMA ikke er kommet så langt som konkurrentene fra USA og Europa. De pågående forsøkene som Financial Times forteller om, vil antakelig gi TD-SCDMA-leverandørene verdifull praktisk erfaring.

Xi siteres også dit hen at samtaleutgiftene ved 3G er halvparten av hva 2G (GSM) koster, mens 3G-telefoner er 1,2 ganger dyrere å produsere enn 2G-telefoner.

Blant dem som skal framstille TD-SCDMA-telefoner er det kinesiske selskapet Datang som har valgt den Linux-baserte plattformen Qtopia Phone Edition fra norske Trolltech.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.