BEDRIFTSTEKNOLOGI

Storslagen Fornebu-plan

Miljø, elektronisk infrastruktur og trivsel står i fokus i Norsk Investorforums utkast til første byggetrinn i IT-Fornebu som ble overlevert til Bærum Kommune idag. Utkastet er meget ambisiøst.

Eirik Flaa
10. okt. 1997 - 17:49

I dag, fredag, overleverte sekretariatsleder i Norsk Investorforum, Per Morten Vigtel, Bærum Kommune det første utkast til en nasjonal IT-park på Fornebu. Utkastet, som er på 16 sider, tar for seg hovedtrekkene i første byggetrinn konsentrert rundt et kunnskapssenter på totalt 170.000 kvadratmeter. Etter planen skal dette byggetrinn stå klart i år 2001.

Senteret skal knytte til seg fremragende forskere av internasjonal kaliber som skal finne at Fornebu er et sted der ideer raskt kan bli kommersialisert, noe det planlagte "incubation-center" eller kuvøsesenteret skal sørge for. Kuvøse-senteret vil være en støtteordning for gründere der de mot betaling i form av aksjer til IT-Fornebu-investorene vil få tilgang til lokaler og gratis data- og regnskapstjenester. IT-Fornebu vil også ha utdanningsfunksjoner som vil bli ett supplement til det offentlige utdanningssystemet.

Et viktig element for IT-Fornebus suksess er å tiltrekke seg ankerbedrifter. Så langt i prosessen er Telenor og Umoe Technologi med på lasset.

For å nå målene vil IT-Fornebu-investorene bygge opp omgivelser med sterk elektronisk infrastruktur og stor vekt på miljøvennlighet. Blant det som foreløpig står på planen er 6.000 nye boliger fordelt på syv områder. Tettheten i bebyggelsen vil være lav på vestsiden, mens østsiden vil få et mer urbant preg med leilighetskomplekser i tre til fem etasjer. En del av boligene vil også leveres med el-bil, og planen er å opprette et omfattende kollektivt transportnett. For å få snøfrie veier om vinteren vil det benyttes varmepumpesystemer som utnytter sjøvann og annen overskuddsvarme.

Den lokale kommunikasjonene innenfor området vil også bli prioritert. Det er planlagt en shuttle-buss som skal frakte folk mellom de ulike bygningene på området, i tillegg til gratis sykkelutlån for områdets ansatte og beboerne. Ideen er at syklene skal lånes ut mot at brukeren drar sitt personkort gjennom en automat. (Et lignende system for paraplyer! er også beskrevet i utkastet.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.