Størst handel i fond via banker

Undersøkelser i Sverige viser at bankene dominerer handelen i fond via Internett. De svenske bankene har en markedsandel på 90 prosent, men undersøkelsen spår at det i fremtiden vil bli en stadig sterkere kamp om kundene.

Det er svenske Webbarometern som har gjort undersøkelsen på oppdrag fra den svenske nettmegleren Avanza. Bankene har så mye som 90 prosent i markedsandel, og SEB Enskilda Banken er en av de største med 21 prosent i markedsandel.

Sparing i fond via Internett har økt det siste året og ifølge undersøkelsen skjer nesten 25 prosent av all fondssparing over nettet. Til sammenligning sparer den svenske befolkningen med 30 prosent i aksjer via nettet.

Nettmeglerne glimrer med sitt fravær på listen over de største fondssparerne.

- Fortsetter utviklingen vil vi i løpet av et halvår se at fondssparingen på nettet overgår aksjehandelen på nettet. Da må nettmeglerne bli betydelig bedre på sparing i fond, sier ClaesHemberg i Avanza til Dagens Industri.

- Det kommer til å bli en hard kamp om kundene mellom bankene og nettmeglerne om fondssparerne. Vinneren blir sannsynligvis spareren. Såvel priser som tilbud vil bedres vesentlig, spår Avanza.

Nettmeglerne har i dag omlag 75 prosent av aksjehandelen via nettet, men bare 10 prosent fondshandelen på nettet.

Les mer om: