Størst vekst for Windows Phone

Men kun dersom man regner i prosent.

Windows Phone-leveransene har det siste året vokst raskere enn det totale markedet for smartmobiler, noe som nok gleder Microsoft-sjef Steve Ballmer. Han vet likevel at mye av veksten skyldes oppgraderingen til Windows Phone 8, som først ble tilgjengelig i mobiler i fjerde kvartal i fjor.
Windows Phone-leveransene har det siste året vokst raskere enn det totale markedet for smartmobiler, noe som nok gleder Microsoft-sjef Steve Ballmer. Han vet likevel at mye av veksten skyldes oppgraderingen til Windows Phone 8, som først ble tilgjengelig i mobiler i fjerde kvartal i fjor. (Bilde: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg/Getty Images/All Over Press)

Men kun dersom man regner i prosent.

IDC kom i går med en oppdatert om leveransene av smartmobiler i andre kvartal. Den første, føreløpige utgaven av rapporten kom den 25. juli.

Den nye rapporten inneholder noen mindre justeringer når de gjelder de totale leveransetallene for smartmobiler. IDC mener disse er på 236,4 millioner, mot 237,9 millioner i den foreløpige rapporten.

I den oppdaterte rapporten har IDC også inkludert oversikter over markedsandelene til de ulike operativsystemene.

Oversikten viser at Windows Phone har fått en del vind i seilene og nå vokser raskest, med 77,6 prosent fra andre kvartal i fjor, dersom man kun måler prosentvis vekst. Android har nesten like høy prosentvis vekst, 73,5 prosent, men den absolutte veksten er mer en 20 ganger høyere enn den absolutte veksten til Windows Phone. Som vi skal se litt senere i artikkelen, leverer Nokia 4 av 5 Windows Phone-mobiler, men at også en annen aktør har begynt å få opp takten.

Den samlede veksten i markedet har vært på 51,3 prosent, ifølge IDC

Begge plattformene øker sin markedsandel. Windows Phone fra 3,1 til 3,7 prosent, mens Androids markedsandel har vokst fra 69,1 til 79,3 prosent.

Bilde: IDC

Også leveransene av Apples iOS-baserte iPhone øker, men med 20,0 prosent er dette langt langsommere enn den generelle veksten i markedet. Det betyr fallende markedsandeler for iOS, fra 16,6 prosent til 13,2 prosent. Apple er dyktige til å selge sine aldrende mobiler. Det nærmer seg 11 måneder siden iPhone 5 kom i Nord-Amerika og store deler av Europa. En ny modell ventes om ikke så lenge, noe som nok fører til en solid salgsvekst, dersom den nye modellen kommer med noe helt nytt og uimotståelig.

Pilene peker nedover for alle de mindre smartmobilplattformene. Den første enheten med BlackBerry 10 kom i salg i slutten av mars, men tallene for andre kvartal er dystre for det canadiske selskapet, for til tross for oppdatert plattform, er leveransene lavere enn på samme tid i fjor. Det betyr selvfølgelig også redusert markedsandel.

På femte plass har IDC samlet de resterende, Linux-baserte plattformene, inkludert Samsungs Bada. For tiden er denne gruppen med systemer egentlig midt i en overgangsperiode, hvor en rekke nykommere ennå ikke har kommet skikkelig på markedet. Dette gjelder blant annet Ubuntu Edge, Firefox OS, Tizen og SailFish. Det er ventet produktlanseringer fra flere av disse innen året er omme. Siden i fjor har salget av Linux-baserte smartmobiler, dersom man ser bort fra Android, blitt redusert med 35,7 prosent. Markedsandelen har samtidig krøpet under 1 prosent.

Nokias Symbian er i praksis dødt, siden Nokia selv har valgt å avslutte videre satsing. Markedsandelen har falt fra 4,2 til 0,2 prosent det siste året, mens salget har falt med 92,3 prosent.

Plattform og leverandører

I gårsdagens pressemelding har IDC inkludert to interessante tabeller. De viser de største leverandørene av henholdsvis Android- og Windows Phone-enheter.

Ledende leverandører av Android-baserte smartmobiler i andre kvartal av 2013.
Ledende leverandører av Android-baserte smartmobiler i andre kvartal av 2013. Bilde: IDC

Samsung er den klart største leverandøren av Android-enheter, med 39,1 prosent andel. Dette er likevel lavere enn de 44,4 prosent selskapet hadde på samme tid i fjor. Selv om Samsung leverte mange flere Android-mobiler i årets andre kvartal enn i fjorårets, er veksten lavere enn den generelle veksten for Android. Avstanden ned til LG på andre plass er likevel er svært stor. LG leverer nå 6,5 prosent av alle Android-mobilene og har mer enn doblet leveransene siden i fjor. Lenovo på tredje plass vokser derimot enda raskere, og avstanden opp til LG er på bare 0,7 millioner enheter, noe som gir en markedsandel på 6,1 prosent.

Verken Huawei eller ZTE greier å vokse like raskt som det generelle Android-markedet. De to selskapene har nå like stor markedsandel, 5,2. Avstanden opp til Lenovo er derfor ikke veldig stor.

De mindre aktørene, IDC ikke oppgir enkelttall for, opplever samlet sett også en god vekst i leveransene av Android-enheter. Bare LG og Lenovo vokser raskere enn denne gruppen, som til sammen leverte nesten like mange Android-enheter som Samsung i forrige kvartal.

Ledende leverandører av Windows Phone-enheter i andre kvartal av 2013.
Ledende leverandører av Windows Phone-enheter i andre kvartal av 2013. Bilde: IDC

Som nevnt er Nokia den dominerende leverandøren av Windows Phone, men andelen har falt noe, fra 83,7 til 81,6 prosent på et år. Veksten til Nokias leveranser av Windows Phone holder ikke tritt med den generelle veksten til plattformen. Den er det først og fremst Samsung som står for. Det koreanske selskapet har det siste året økt leveransene av Windows-telefoner med 233,3 prosent, til 1,0 million i årets andre kvartal.

HTC vinner ingenting på økt interesse for Windows Phone, og leverte 0,4 millioner enheter både i år og i fjor.

Huawei er derimot en nykommer med Windows Phone siden andre kvartal i fjor og leverte 0,2 millioner slike enheter i andre kvartal. I praksis har selskapet overtatt markedsandelene til andre aktører som har forsvunnet ut.

    Les også:

Til toppen