Største japanske kjøp i utlandet

SoftBank overtar 70 prosent av USAs tredje største mobiloperatør.

Største japanske kjøp i utlandet
Masayoshi Son, styreformann og CEO i SoftBank, gjør nok et dristig oppkjøp, denne gangen i USA. Kapital fra SoftBank skal gjøre det mulig for Sprint å konkurrere med AT&T og Verizon innen tjenester basert på LTE. Bilde: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Den japanske mobiloperatøren SoftBank kunngjorde i dag at de kjøper 70 prosent av Sprint, USAs tredje største mobiloperatør etter AT&T og Verizon.

Avtalen innebærer at dagens Sprint-aksjonærer sitter igjen med 30 prosent av aksjene, og får 12 milliarder dollar til fordeling seg imellom. De resterende 8 milliarder dollar går rett inn i selskapet for å styrke balanseregnskapet.

SoftBank må altså ut med 20 milliarder dollar, mer enn noe annet japansk kjøp i utlandet.

Avtalen er godkjent av styrene i begge selskaper, og skal nå godkjennes av blant annet aksjonærene i Sprint og amerikanske myndigheter. Det antas at det hele vil være i boks i midten av 2013. Det vil være flere mellomtrinn i prosessen: Softbank skal opprette et holdingselskap som skal eie 70 prosent av børsnoterte «New Sprint», som i sin tur skal eie 100 prosent av mobiloperatøren «Sprint».

Kapitalinnsprøytingen skal brukes til å bygge ut et «4G»-nettverk i USA, i konkurranse med nettene til AT&T og Verizon.

Poenget for Sprint er nettopp å sikre kapital til å bygge ut et LTE-nett.

Poenget for SoftBank er å ekspandere utover det overfylte mobilmarkedet i Japan og sikre seg et fotfeste i USA. Til sammen får SoftBank og Sprint 96 millioner abonnenter.

Ryktet om SoftBanks interesse for Sprint begynte å svirre i forrige uke, og utløste et kursfall som fortsatt da avtalen ble kjent mandag. Siden ryktene kom er SoftBanks markedsverdi redusert med over 20 prosent.

Observatører peker på at noe tilsvarende skjedde i 2006 da SoftBank kjøpte Vodafone Japan for 15,5 milliarder dollar, en investering som siden viste seg å være svært lønnsom.

Sprint har gått i minus i 19 kvartaler på rad, og har en gjeld på rundt 15 milliarder dollar.

Les mer om: