Stort anlagt spamsak i USA

Microsoft og myndighetene i New York trekker tre selskaper for retten for spam og misbruk av Hotmail.

Microsoft og myndighetene i New York trekker tre selskaper for retten for spam og misbruk av Hotmail.

Anklagemyndighetene i delstaten New York, med attorney general Eliot Spitzer i spissen, samarbeider med Microsoft om noe som kan tegne til å bli en epokegjørende spamsak. Tre selskaper vil bli anklaget av Spitzer i New York, samtidig som de må svare for et sivilt søksmål fra Microsoft i delstaten Washington. Saken er foreløpig kjent gjennom rapporter fra Reuters og Wall Street Journal. En offisiell pressekonferanse vil holdes seinere i dag.

Anklagen fra Spitzer, en av de mest profilerte anklagemyndighetene i USA, går ut på at de tre selskapene og deres ledere har brutt lover om forbrukervern ved å sende villedende og misvisende e-post. Anklagen fra Microsoft vil være at de gjorde ulovlig bruk av Microsofts datamaskiner til å sende villedende, misvisende og uønsket kommersiell e-post til brukere av selskapets Hotmail-tjeneste.

Både Spitzer og Microsofts juridiske direktør Brad Smith vil være til stede på pressekonferansen. Det er første gang en ledende IT-aktør samarbeider så tett med amerikanske anklagemyndigheter i en spamsak.

Wall Street Journal har funnet fram til to selskaper som innrømmer å ha blitt kontaktet av Microsoft i forkant av pressekonferansen. Begge presenterer seg på Internett som utøvere av direkte markedsføring gjennom e-post. Synergy 6 beskriver seg selv som ledende innen "online customer acquisition" og "lead generation services", og forteller at "e-mail marketing" er "den beste, raskeste og mest kostnadseffektive måten å tiltrekke seg nye kunder på". De tar på den andre siden skarpt avstand fra spam og benekter enhver befatning med fenomenet.

OptinRealBig.com avviser muntlig det hele som en "PR stunt", men tar saken tilstrekkelig alvorlig til at de har dekket hjemmesiden sin med en melding der de avviser enhver beskyldning om ulovlig virksomhet, og appellerer til kundene om ikke å ta avgjørelser vedrørende eventuelt medansvar før OptinRealBig har hatt anledning til å formulere sitt standpunkt. Det opplyses også at selskapets advokat ikke vil være tilgjengelig for kommentar før fredag.

Formuleringene i anklagene tyder på at selskapene beskyldes for forhold som vil være ulovlige også etter USAs nye lov om e-postbasert markedsføring, kjent som CAN-SPAM, som trer i kraft etter årsskiftet. Denne loven tillater spam under forutsetning av at markedsføringen ikke er villedende eller misvisende, at opphavet ikke prøver å skjule sin identitet, og at e-posten forsynes med en innretning som gjør det mulig å hindre framtidig mottak av liknende e-post fra samme hold.

Til toppen