Stort forsøk med trådløs IP-telefoni

I et WLAN på 250 kvadratkilometer tilbys innbyggerne i Rio Rancho rimelig trådløs IP-telefoni.

I et WLAN på 250 kvadratkilometer tilbys innbyggerne i Rio Rancho rimelig trådløs IP-telefoni.

I samarbeid med partnere som Proxim, er amerikanske Azulstar nettopp ferdig med å legge ut et trådløst IP-nettverk som dekker byen Rio Rancho i delstaten New Mexico, ikke langt fra Albuquerque. Der tilbys kombinert Internett-aksess i 4 Mb/s og trådløs IP-telefoni til 40 dollar i måneden, alternativt bare IP-telefoni, uten tellerskritt til USA og Canada, til 30 dollar i måneden.

Det trådløse nettverket dekker over 250 kvadratkilometer. Løsningen omfatter et WiMax-aktig trådløst stamnett fra Proxim, og gir sikker og pålitelig roaming over hele området, i hastigheter opptil 90 kilometer i timen. Abonnenter kan beholde sitt opprinnelige telefonnummer hvis de sier opp sitt tradisjonelle fasttelefonabonnement. Det er lagt opp et eget system som sørger for at taletrafikken opprettholdes til enhver tid. Tilbudet rettes til både private og små bedrifter. Bedrifter får tjenester som interne linjer med firesifret nummer, virtuelt sentralbord i programvare, og faks. De vil i hovedsak kunne fortsette å bruke de samme telefonapparatene og faksmaskinene som hittil. Tjenesten byger på SIP («Session Initiation Protocol»). Klientene kan velge om de vil bruke WLAN-utstyr etter standardene 802.11a/b/g.

Azulstar har opprettet flere liknende «metro WLAN», men har aldri før satset så hardt på samtidig å tilby trådløs IP-telefoni. Den viktigste kritikken hittil er knyttet til at terminalene har for dårlige antenner og for lav batterikapasitet.

Rio Rancho teller 63 000 innbyggere. Mange av dem arbeider ved et lokalt Intel-anlegg, og området betraktes som ressursrikt og teknologisk bevisst. Det trådløse nettet omfatter 400 aksesspunkter og en fiberovergang til det øvrige Internettet.

Flere komiteer innen IEEE 802.11 arbeider med standarder som kan forenkle utlegg av trådløse nettverk med IP-telefoni.

I innvidde kretser har man begynt å snakke om «VoWi-Fi» når man mener trådløs IP-telefoni.

    Les også:

Til toppen