Stort minnebehov med Windows Vista

Windows Vista vil kreve kraftigere maskinvare enn tidligere versjoner, ikke minst når det gjelder minne.

Microsoft ventes å offentliggjøre de offisielle maskinvareanbefalingene til Windows Vista på denne siden i begynnelsen av neste uke, i forbindelse med Windows Hardware Engineering Conference og utgivelsen av den første offentlige betautgaven av operativsystemet. Men informasjonen skal allerede være lekket til amerikansk presse.

Det som virker klart, er at det nye, grafikkintensive brukergrensesnittet til Windows Vista, Aero, vil være svært minnekrevende.

Riktignok skal Microsoft levere en versjon av operativsystemet, Windows Vista Home Basic, som ikke tar i bruk Aero. Minimumskravet for systemminnet for denne versjonen av operativsystemet ventes å bli 512 MB minne, noe som er ganske normalt i nye PC-er i dag. I tillegg kreves en 800 MHz prosessor og en DirectX 9-kompatibelt grafikkløsning.

Men Aero er blant hovedattraksjonene i Vista, så mange vil trolig ta i bruk en versjon som inkludrerer dette brukergrensesnittet. Begge de to bedriftsversjonene av Vista inkluderer Aero, det samme gjør Home Premium- og Ultimate-utgavene.

    Les også:

De Aero-baserte utgavene av Vista vil ifølge blant annet eWeek og News.com kreve minimum 1 GB med minne, 1 GHz prosessor og en DirectX 9-kompatibel grafikkløsning med minst 128 MB minne.

I slike minimumskrav settes det av lite ressurser til bruk av applikasjoner, så ikke forvent raskt veksling mellom flere applikasjoner på en slik maskin. For maskiner med integrert grafikkløsning og delt minne, noe som gjelder mange bærbare PC-er, vil 1 GB minne trolig opplevelses som svært knapt, siden 128 MB av dette minnet vil måtte settes av til grafikkløsningen.

Vista-brukere som setter litt krav til ytelsen, bør trolig ha minst 2 GB med minne på maskinen og et separat grafikkort med minst 128 MB dedikert minne.

Det antas at mange rimeligere konsument- og bedrifts-PC-er, som i dag selges med beskjed om at de er Windows Vista-klare, kun vil være kraftige nok til å håndtere Home Basic-utgaven. For å kjøre de øvrige utgavene vil i hvert fall en utvidelse av minnet være nødvendig.

Bare til sammenligning, oppgir Apple 256 MB minne som minimum for å kjøre den nyeste utgaven av Mac OS X, som også har et temmelig grafikkintensivt brukergrensesnitt.

Til toppen