Stort oppkjøp signal om bedre tider

EMCs 11,75 milliarder-kroners-bud på Documentum er nok et tegn på at IT-bransjen løfter seg.

EMCs 11,75 milliarder-kroners-bud på Documentum er nok et tegn på at IT-bransjen løfter seg.

I dårlige tider vokter de som har penger dem vel. At det nå begynner å skje oppkjøp blir derfor en av flere indikatorer på bedre tider.

Prosessen løfter seg selv i en slags sirkelreaksjon. Forventningene til bedre tider og oppkjøp har løftet aksjekursen til mange selskaper, deriblant EMC. Med en aksje som har doblet seg i verdi siden nyttår kan selskapet gjøre relativt sett billige oppkjøp.

EMC har lagt inn et bud på 1,66 milliarder dollar, eller 11,75 milliarder kroner, på Documentum. EMC er for mange et ukjent selskap, for det er ikke så mange som har behov for EMCs komplekse systemer for å lagre og administrere data i terabyte-klassen.

EMC ser åpenbart muligheter til ikke bare å flytte data, men også styre bruken av dem. Documentum er markedsleder på systemer for dokumentadministrasjon og passer på den måten godt sammen med EMCs andre produkter, selv om EMC i utgangspunktet ikke er er et programvareselskap.

EMC vil kunne legge Documentums programvare på toppen av sine egne produkter og la kunder kontrollere tilgang og rettigheter på alle sine filer og dokumenter. Det er økt fokus på evnen til å kontrollerer og sikre lagring av bedriftsdokumenter etter alle finansskandalene i USA. Den såkalte Sarbanes-Oxley Act har innført nye krav til amerikanske bedrifter.

Oppkjøpet av Documentum er det andre oppkjøpet EMC gjør på kort tid. I juli kjøpte EMC backup-spesialisten Legato Systems.

Documentum omsatte for 227 millioner dollar i 2002.

Til toppen