FORBRUKERTEKNOLOGI

Stort videonettsted går over til åpent format

Vil basere tjenesten på Ogg Theora og videotaggen i HTML 5. Får trolig følge av Youtube.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2009 - 15:55

Fire av de fem mest brukte nettleserne på markedet har eller kommer snart med støtte for blant annet video-elementet i den kommende HTML 5-spesifikasjonen. Derfor planlegger allerede nå flere videotjenester tilby videoinnhold som utnytter mulighetene dette elementet gir, i stedet for basere tjenesten på tredjeparts plugins som Flash, Quicktime eller Silverlight.

Først ut med å kunngjøre en slik overgang, er Dailymotion, som med sine 59 millioner unike brukere i måneden, er blant verdens 50 mest besøkte nettsteder, ifølge comScore.

Flere av nettleserne som nå kommer med støtte for videoelementet, får også innebygd støtte for videoformatet Ogg Theora. Derfor er det dette formatet Dailymotion nå vil satse på.

I en pressemelding oppgir Dailymotion at det innen tredje kvartal i år vil ha 300 000 videoer koden med Ogg Theora. Noe av bakgrunnen for dette er for å kunne støtte XO-maskinen til OLPC-stiftelsen, men nå fokuserer tjenesten mest på den kommende 3.5-utgaven av Firefox.

En demo av hvilke muligheter videotaggen gir, finnes på denne siden. Men det kreves at man bruker en betaversjon av Firefox 3.5 for å se den.

Dailymotions demonstrasjon av en HTML 5-basert videospiller. Til venstre finnes det flere muligheter til å manipulere avspillingen.
Dailymotions demonstrasjon av en HTML 5-basert videospiller. Til venstre finnes det flere muligheter til å manipulere avspillingen.

Firefox 3.5 beta 4 kan lastes ned fra denne siden. I utgangspunktet skal denne kunne installeres parallelt med Firefox 3.0.x på pc-en, slik at de ikke skaper problemer for hverandre.

Som det kan skimtes i undertittelen til demoen, er Dailymotion relativt pessimistiske til Microsofts vilje til å støtte den åpne løsningen.

Dailymotion tester også ut videotaggen i denne versjonen av den vanlige tjenesten.

Også Google har fokusert mye HTML 5-funksjonalitet denne uken. Under innledningen av selskapets I/O 2009-konferanse, som startet i går, oppfordret selskapets talere publikum til allerede nå å ta i bruk nyheter som W3Cs Geolocation API, 3D-grafikk, samt canvas- og videoelementene i HTML 5. Teknisk direktør i selskapet, Vic Gundotra, antydet at også videoene i YouTube på litt sikt vil kunne bli levert via videoelementet i HTML 5.

En demo av dette finnes på denne siden.

Også Internet Archive og Wikipedia samarbeider med Mozilla om bruk av nettvideo basert på Ogg Theora.

Google har forøvrig lagt ut videoer fra hele hovedtalen på denne siden. Hovedtemaet er HTML 5.

Mozilla er blant flere sponsorer for Open Video Conference som arrangeres i New York i juni.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.