IT-NORGE

Stortinget er best på nett

Her er de beste – og dårligste – offentlige nettjenestene.

Stortinget.no er best av de statlige nettsidene, ifølge myndighetenes egen kåring. I 2009 vant regjeringen.no.
Stortinget.no er best av de statlige nettsidene, ifølge myndighetenes egen kåring. I 2009 vant regjeringen.no.
1. des. 2010 - 09:23

Kvaliteten på offentlige nettjenester måles hvert år opp mot et knippe kriterier, som brukervennlighet, nyttig innhold og tilgjengelighet.

Hensikten er å bedre tilbudet ved å berømme de beste i klassen. Nær 700 nettsteder gis karakterer med opptil seks stjerner. En fagjury utroper deretter en vinner i kategorier som årets statlige nettsted, årets kommunale nettsted og best tilgjengelige nettsted.

Stortinget gikk til topps i årets kåring for statlige nettsider. I sin vurdering fremhever juryen blant annet at nettstedets bruk av videooverføring av møter er et foregangseksempel. Videre pekes det på at de lykkes med å visualisere komplekse prosesser med saksdokumenter og saksgang på en pedagogisk måte.

- I tillegg er stortinget blant de få som legger ut store dokumenter i HTML-format, bemerkes det.

Prisen for årets kommunale nettsted gikk til Kongsvinger kommune, som også tidligere har blitt trukket frem av eksperter som gode på nett. Juryen sier at nettstedet fremstår som utradisjonelt, og at de lykkes med å presentere store mengder informasjon på en god og tiltalende måte.

I vurderingen påpekes det at kommunens nettsider samtidig har et klart forbedringspotensial. Forsiden kan med fordel struktureres bedre, og satsingen på sosiale medier tar overhånd slik at nettstedets egne informasjonsressurser settes i skyggen, heter det.

Årets tilgjengelighetspris gikk til Forskningsetiske komiteer, selv om juryen mener at designet er lite spenstig.

Med tilgjengelighet menes universell utforming, det vil si at innholdet skal være tilgjengelig for alle, også de med nedsatt funksjonsevne, som blant annet blinde og svaksynte.

- Henger ikke med

Prisene ble delt ut tirsdag denne uken. Årets kåring viser at rundt 70 nettsteder, altså ti prosent, får full pott i de gitte kvalitetskriteriene. Det er 55 prosent flere enn i fjor.

- Resultatene viser at de gode blir bedre, og at de svake ikke henger med i utviklingen, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som er ansvarlig for kåringen, i en pressemelding.

Ti nettsteder stemples som aller dårligst, ved at de oppnår den lite flatterende karakteren én stjerne av seks mulige. Det er faktisk åtte flere enn i fjor.

Forliksrådet får den tvilsomme æren av å havne helt nederst av 700 målte nettsteder i årets kvalitetsvurdering.

Alle resultatene og vurderingene kan leses på nettstedet Kvalitet 2010.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.