Stortinget har ikke tid til å løfte tollfrigrense

Det kan bli mer attraktivt å handle på nettet, Stortinget må bare prioritere saken først.

Det kan bli mer attraktivt å handle på nettet, Stortinget må bare prioritere saken først.

Det er ikke så attraktivt for norske kunder å handle på utenlandske nettbutikker - handler du for mer enn 200 kroner, må du først betale en toll-avgift og så betale moms. Det eneste unntaket er bøker, som det ikke er moms på i Norge.

Posten har flere ganger foreslått å heve 200-kroners-grensen, for den har stått stille siden 1975. Justert for inflasjon skulle den vært på 913 kroner.

Blant de som ønsker å heve grensene til minimum det Posten foreslår, er Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Konkurransetilsynet og Samferdselsdepartementet.

Men hensynet til norske næringsliv har gått foran. Finansminister Per Kristian Foss sier nei, men det er flertall på Stortinget og har vært det lenge.

Fremskrittspartiet, SV og Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de vil heve grensen til 1000 kroner. Det er dermed flertall, men partiene forteller at de rett og slett ikke har fått prioritert saken, skriver Dagens Næringsliv.

Et løft av grensen var en av sakene Fremskrittspartiet ikke prioriterte i budsjettforhandlingene. Men både Frp og SV sier til nå til Dagens Næringsliv at man vurderer å fremme forslag nå i etterkant.

Å kjøpe varer fra USA vil være avgiftsfritt, mens varer som kjøpes fra EU-land ilegges lokal moms i landet de selges fra.

Til toppen