Stortinget prioriterer konkurranse - kutter trolig UMTS-prisen

Opposisjonen på Stortinget er mer åpen enn før for å lempe på kravene til både Telenor, NetCom og nye UMTS-utbyggere.

Opposisjonen på Stortinget er mer åpen enn før for å lempe på kravene til både Telenor, NetCom og nye UMTS-utbyggere.

Stortinget og regjeringens overordnede telepolitiske mål, er økt konkurranse. Ingen kommer til å bygge et nytt GSM-nett, men med de nye UMTS-nettene og utdeling av fire lisenser, skulle det bli mer konkurranse. Dette var planen til Stortinget, men den slo feil da først Broadband Mobil gikk konkurs og senere Tele2 ga opp lisensen.

Les om Tele2s retrett:

Stortinget skal sterkt forsinket bestemme hva som skal skje til våren - både med Telenor og NetCom og de to ledige 3G-lisensene. Men målet om økt konkurranse øker sjansene for lavere krav til alle lisenstagere. Det medgir både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiets representanter i komitéen overfor digi.no.


De fleste beslutninger tas i realiteten i stortingskomitéene fordi Høyre, KrF og Venstre ikke har flertall. Regjeringen vil i utgangpunktet ha 200 millioner kroner for en ledig UMTS-lisens, men dette kravet blir trolig redusert.

Tidligere i sommer kunne digi.no fortelle at svenske Tre (tidligere Hi3G) ga klar beskjed i møter om at de var interessert i å gi Telenor og NetCom konkurranse, men da måtte prisen ned.

Les saken her:

- Vi er veldig opptatt av at vi nå bare får to nett. Vi har derfor spurt om TeleDanmark og Sense om de mener det er mulig å få denne prisen for en UMTS-lisens nå i Norge, men dette sier selskapene at de tror er helt uaktuelt, forteller Oddbjørg Starrfelt (A) til digi.no.


Starfelt forteller at Arbeiderpartiet ikke har bestemt seg, men at man har mottatt mange innspill og er veldig opptatt av at det er bare to nett.

Skulle Stortinget kutte prislappen på de to ledige UMTS-lisensene, er det stor sjanse for kravet til rettferdighet vil gi Telenor og Netcom utsettelser på sine tidligere løfter.

Også Fremskrittspartiet virker mer klar enn noen gang for å kutte i kravene.

- Viljen til å lempe på restriksjonene både for Telenor og NetCom og nye lisenstagere har økt etter Tele2s retrett, medgir Kenneth Svendsen i Fremskrittspartiet.

Svendsen ønsker å få fart på utviklingen selv om Stortinget ikke har behandlet mobilmeldingen.

- Etter møtet vi hadde med Tre (Hi3G) venter jeg bare på et åpningsutspill på hvilke betingelser de kunne tenke seg, sier Svendsen til digi.no.

digi.no har ikke klart å komme Tre-ledelsen i tale i denne saken.

Til toppen