Stortinget vil åpne for mer netthandel

Et flertall på Stortinget ønsker å heve grensen for tollfri netthandel, men ikke hold pusten.

Et flertall på Stortinget ønsker å heve grensen for tollfri netthandel, men ikke hold pusten.

Det er ikke så attraktivt for norske kunder å handle på utenlandske nettbutikker - handler du for mer enn 200 kroner, må du først betale en toll-avgift og så betale moms. Det eneste unntaket er bøker, som det ikke er moms på i Norge.

Posten har flere ganger foreslått å heve 200-kroners-grensen, for den har stått stille siden 1975. Justert for inflasjon skulle den vært på 913 kroner.

Blant de som ønsker å heve grensene til minimum det Posten foreslår, er Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Konkurransetilsynet og Samferdselsdepartementet.

Men hensynet til norske næringsliv har gått foran. Finansminister Per Kristian Foss sa nei i fjor.

Men nå er det et flertall for å heve grensen på Stortinget. Fremskrittspartiet, SV og Arbeiderpartiet forteller til Dagens Næringsliv at de alle ønsker å heve grensen. Det er sunt med litt konkurranse, sier Fremskrittspartiet.

Men norske Internett-brukere bør ikke holde pusten. Det vil tidligst skje noe når statsbudsjettet skal behandles. Og da kan fort tidligere løfter og ønsker måtte vike.

- Vi er avventende til det politiske vedtaket, men det er positivt at politikerne trekker dette frem, så får vi se til høsten, sier Elisabeth Gjølme, informasjonssjef i Posten, til digi.no.

Posten tollbehandlet 80.000 pakker fra utlandet i 2002. Hevet man grensen til 1000 kroner ville 50.000 av disse pakkene slippe toll, forteller Posten til Dagens Næringsliv.

Til toppen